onsdag 13 juli 2011

kyckling som nästan lagar sig själv
Att efter jobbet, då man är lagom stressad när man kommer från dagishämtning och vill få fram mat som både går fort att laga men också smakar bra och är nyttig kan i bland vara en konst. Jag tror dock att alla kan få i hop "livsmatpusslet" med lite framförhållning, fantasi och planering.

I vår familj är vi fem barn och två vuxna. Vi vuxna jobbar heltid men med lite  "mattänk" där man kan börja förbereda en del av matlagningen redan kvällen innan får vi i hop det riktigt bra.
I går kväll när barnen lagt sig,  skalade jag grönsakerna och potatisen vilka förvarats kallt över natten. Även den hela kycklingen togs fram från frysen och lades att tina i marinad av färskpressad apelsinjuice, olivolja, honung och kryddor.

Insatserna tog max 20 minuter strax efter att barnen somnat, då jag gjort alla moment ostört mot att ha två 2½ åringar runt benen. I dag efter jobbet gav det mig dock tidsvinster och tanken att ta något snabbt, dyrt och mindre nyttigt infann sig aldrig då allt var förberett.Jag hade bara hade att lägga upp potatisen, grönsakerna och den nu välmarinerade kycklingen på en stor plåt och ringla över marinaden. 1½ timme senare serverade jag en ljuvligt doftande vardagsrätt  med en äppelcoleslawe som jag gjorde en stor bytta av i söndags.
Det går att äta slowfood i vardagen.

Smaklig måltid!

Ingredienser 6 portioner
1 fryst stor kyckling (går självklart bra med en färsk)
1 st zuccini
2 st rödlökar
5 st charlottenlökar
1 st röd paprika delad i två bitar
3 st morötter
2 st rotsellerin
1 st sötpotatis
2 st svartötter
7 st potatisar, gärna någon sötpotatis
1 pkt bacon
10 st hela färska champinjoner
5-6 stycken soltorkade tomater
2 färska tomater
15 st kalamateoliver urkärnade
4 st vitlöksklyftor
2 tsk örtsalt
2 kryddmått svarpeppar
2 msk honung
3 st apelsiner
3 msk balsmavinäger
15 st kalamateoliver urkärnade
4 st vitlöksklyftor
2 tsk örtsalt
2 kryddmått svarpeppar
2 msk honung
3 st apelsiner
3 msk balsmavinäger

Dag ett.
Tag fram kycklingen och lägg i en marinad av juicen från apelsinerna, honungen, pressad vitlök, honung, salt och peppar.
Lägg i skål och ställ in i kylen till dagen efter.

Skala alla rotsaker,  grönsaker och löken( utom svartrot och rotselleri),  skala potatisen och skär i klyftor.
Lägg potatisen i en separat skål med vatten och en skvätt mjölk i och ställ i kylen över natten, mjölken gör att potatisen håller sig fin.
Ta alla grönsaker som nu är skurna i lagom bitar i en annan skål och ställ i kylen.
Hit kan du förbereda.

Dag två
Skala rotsellerin och svartrötterna och skär i lagom stora bitar.
Hacka de färska tomaterna och lägg i en skål med de soltorkade tomaterna och oliverna.
Tag fram en stor ugnsform och lägg upp alla grönsaker och potatisen som du sköljt av från mjölken och rör ner lite av marinaden från kycklingen så allt blandas.
Lägg kycklingen överst, du kan dela kycklingen i fyra delar om du har mer bråttom och lägg över ett paket bacon eller tunt skivad fläsk på kycklingen som ett täcke.

Ställ in i ugnen på 200 g och skya då och då, ev kan mer olivolja ringlas över. Använd gärna en smaksatt olja med ex. vitlök eller citron. Efter ca 1 timme, lägg över tomater och oliver i pannan och ställ tillbaka tills potatisen är lagom mjuk. Potatis och kyckling blir klart samtidigt efter ca 1½ timme .

Krämig veckosallad 8 portioner
400 g vitkål
2 morötter
1 gul lök
2 syrliga äpplen
2 dl filmjölk
1/2 dl majonnäs
2 tsk fransk senap
1 tsk örtsalt
1 tsk socker
1 krm svartpeppar

Riv vitkål, lök och äpple och blanda i hop med filmjölken och majonnäsen.Tillsätt senap, socker, örtsalt och svartpeppar och blanda ner med kål, lök och äpple.Ställ in i kylen där den kan stå till sig minst någon timme.Håller flera dagar och bara att ta fram till middagen.

2 kommentarer:

  1. Hittade hit via AFF. Gillar din bloggide och kommer följa dig. Lade till dig i min lista på bloglovin så nu missar jag dig inte.

    *Camilla*

    SvaraRadera
  2. vad kul. Jag är nybörjare i den här bloggvärlden, men en fena på att laga mat på en spik och på en kvart efter jobbet!
    Layouten kommer bli bättre sen med mer foton av maten!

    SvaraRadera