onsdag 13 juli 2011

slowcook till vardags
När mina vänner frågar eller när min man i bland skämtar och säger " kan vi inte äta vanlig mat i bland som vanliga familjer gör; snabbmakaroner och köpta köttbullar i stället för att slunga en tjäder på en päronkonjaksbädd en vanlig tisdag" så har inte ens han förstått att min slungade tjäder både är snabbare, nyttigare, billigare och självklart också godare.
Självklart äter vi också köppizza och sushi en del dagar och visst händer det att vi har pulvermos som räddningsplanka.
Men det är sällan och pga ett annars billigt matkonto kan hela familjen äta sushi mitt i veckan utan att månadsmaten blir för dyr ändå.

Make a head food helt enkelt som alltså inte är matlådor i frysen ( även om det också händer) utan mat som förbereds så mycket det går ex. kvällen innan att de snabbt lagas nästan själv dagen efter jobbet när man gör något annat.
Allt man gör på kvällen när barnen sover eller tittar på barnprogram tar av mysteriska skäl halva tiden mot att göra det när de är vakna efter dagis och jobb och klänger på benen, så rent tidsmässigt är det en hit.
Man lockas inte heller att köpa något snabbt ( = dyrt, mindre gott och mindre nyttigt ) på vägen hem från jobbet när barnen har fotbollsträning och maten efter det måste vara klar momentant, när man har skalad potatis i en gryta i kylen ( häll en liten skvätt mjölk i den så håller sig färgen fin på potatisen), lite färdig uppskurna grönsaker som paprika, lite hela lökar, hela färska champinjoner, tomater och morötter i en annan skål och en hel delad kyckling i marinad sen kvällen innan, samt ett paket med skivad fin fläsk eller bacon
Kom man då i håg att ställa lergrytan i blöt innan man gick till jobbet är det bara nu att slänga i alla färdiga ingredienser med lite örtsalt och citronpeppar och pressad vitlök och en klick mango chutney och blanda runt. Ställ in grytan i en kall ugn och vrid upp till 150 grader.
När ni är hemma från fotbollen 1½ timme senare är maten klar att äta...vill man inte spela fotboll går en tur till lekparken med barnen bra eller en sagostund i soffan lika bra"


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar