tisdag 20 november 2012

Den här veckan går fort! Köttfärsgratäng med västerbottenost till middag

Jag har skrivit om den tidigare och bilden är från förra inlägget, men ni får det igen för det är säkert någon som missat den.
En klassiker som vi ofta återvänder till , lätt att laga och så himla gott.
Perfekt att förbereda också, ungefär som en lasagne.


Ingredienser
Ingredienser 4 portioner.
500 g köttfärs
2 burkar krossade tomater.
1 hackad lök.
salt och peppar.
Gör en sås som vanlig enkel köttfärssås men mer rinnig.
8-9 potatisar som du skivar som till potatisgratäng.



Béchamelsås

2-3 msk smör
2 msk vetemjöl
4-5 dl mjölk
2 krm salt
1 dutt svartpeppar
Smält smöret och vispa ner vetemjölet så det blir slätt. Slå sedan i mjölken och salta och peppra.

2 dl riven Västerbottenost till topping

Varva nu som en lasagne, potatisen, köttfärssåsen och béchamelsåsen flera lager i en smord ugnssäker plåt.
Toppa med den rivna osten.

Ställ in i ugnen ca 1 timme på 175 grader, du kan behöva ha en bit folie över sista halvtimmen så den inte blir för mörk.





Jag gjorde den i går då det var lite lugnare här på kvällen, för i dag efter jobbet var vi hem till moster och tittade på deras nya hundvalp. Så ni kan ju gissa vad killarna vill ha i julklapp nu!


Leo är övertygad om att han ska få en hundvalp, men Carl är mer tveksam till om tomten verkligen har hundvalpar i sin verkstad!










I morgon är en lika stressig dag med sent jobb, så jag har en tomatsoppa som puttrar på spisen.
Har jag tur får jag hembakat surdeg till också!

















Men nu måste jag be om er hjälp också
Jag kan ju som bekant inte baka eller göra godis, gud vet vad jag gör för fel varje gång.
Resultatet blir alltid ett kladdigt kök, en sur mamma och oätliga bullar eller knäck som inte går ner i de där små formerna som ramlar omkull hela tiden!

















Och på lördag ska jag göra julgodis som ska säljas på julmarknaden på dagis.
Ja ni förstår dilemmat!
Sist jag kokade knäck var julen -91, på fullt allvar.
Jag funderar på om man kan köpa grisar i marsipan och doppa i choklad. Eller om man bara fräckt kan gå på någon annan julmarknad och köpa hemkokta kolor där och sen sälja vidare som den värsta grossist?
Men det är på lördag jag ska ha godiset klart, så tidsplanen där spricker tyvärr.
Så ge mig era bästa busenkla godisförslag. Tänk 12-årig novis i köket!


Trevlig Tisdag! // Lena

22 kommentarer:

  1. Jag gör något liknande med överbliven köttfärssås, lägger till lite grädde bara och så god ost överst. Gott! Att göra med bechamel har jag inte provat, det låter jättegott och saftigt!

    Ledsen Lena, jag kan tyvärr inte komma med några som helst tips på julgodis. Har nog aldrig gjort det :-) Så jag får önska dig stort lycka till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. En till som inte gör eget julgodis :)

      Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Älskar julgodis av alla dess sorter. Kika in hos mig under etiketten godis så tror jag du hittar en hel del smått och gott :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. kikar snabbt in!
      ps / du har en award att hämta

      Radera
  4. Lättast möjliga julgodis.... smält choklad, blanda med ricecrisps eller cornflakes och skeda upp i formar.Kyl och Klart! :)
    Eller gör vanliga chokladbollar små så de passar i småformar.... klart!

    Jag har massor på lager... men det här var det absolut enklaste jag kunde komma på.

    Åsa/Teasa

    SvaraRadera
  5. Är inte heller någon hejjare på julgodis, är bättre på att äta det än att göra det...
    Men ischoklad klarar jag av, det är lätt!
    Titta in till mig, du har fått en award!
    Kram

    SvaraRadera
  6. Svar
    1. Alla pratar om denna, måste nog verkligen testa!

      Radera
  7. Något som barn brukar uppskatta är chokladdoppade marschmallows på pinne doppade i strössel. Välj ett juligt strössel så blir det så bra så!

    Kram kram

    SvaraRadera
  8. Snickerskaka brukar jag göra, det är superenkelt! Finns många recpet på det =) Brukar göra med jordnötssmör, sirap, socker och rice crispes. och rocky road är med lätt som en plätt =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gha nu blir till o med jag som inte äter godis sugen :)

      Radera
  9. Testa knäck igen!
    Om du ställer formarna tätt på oljad plåt och häller smeten ur en liten kanna kan inget gå fel.
    /Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. det kan rinna över..på golvet och liksom bara råka hamna på en vägg, om man slänger en sked på väggen ;)

      Radera
  10. Gott med gratäng, I love! Ischoklad med lite rivet apelsinskal i kanske, eller chokladtryfflar är ju enkelt men ändå lyxigt.
    Tryffel
    1 dl grädde
    250 g mörk choklad
    50 g smör

    smaksätt med flingsalt, anchochili eller någon sprit!

    Koka upp grädde i en kastrull. Rör ner choklad. Rör till en slät smet. När temperaturen sjunkit till 30° rörs smöret och smaksättning ner. Häll upp chokladen i en form och ställ den i kylen för att stelna. skär i fyrkanter. Rulla dem därefter i kakao. Förvara dem i kylen tills de ska serveras.

    SvaraRadera
    Svar
    1. har saker hemma till tryffel inser jag, hm kanske med saffran i?

      Radera
  11. Skulle just till att tipsa om rice crispies eller corn flakes med choklad, men det hade redan tipsats om det... men det är det absolut enklaste som finns, och gott är det också

    Lycka till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. måste nog ge julgodis en chans till i livet inser jag ;)

      Radera
  12. Lite sent tips...men marsipan/mandelmassa, antingen med lite nougat i eller som den är rullas till kulor och sen doppas i smält choklad.

    SvaraRadera