fredag 8 februari 2013

När jag kör bil vill jag ha tyst och så en riktigt slowecooked högrev



I bilen på väg till jobbet har jag min Quiet Time.
Är radion på om maken haft bilen stänger jag snabbt av den och så är det bara tystnad i ca 10 minuter som det tar att köra till jobbet.
Ingen Nina Simone, ingen Ella Fitzgerald inte ens Edith Piaf utan bara total tystnad så jag hör vad jag tänker och i bland tänker jag ganska smarta saker och i bland tänker jag inget alls. Det är skönt det med, för på jobbet sen måste jag tänka så mycket ( söver ju folk så det kan liksom inte bara tuffa på utan att jag vet vad jag gör och helst varför)
Hemma sen efter jobbet så är det allt annat än tyst och det är skönt det med. För jag gillar tjattret och sorlet också, men utan mina tysta stunder kanske jag inte skulle orka lika bra.
Så jag boostar lite tystnad i bilen helt enkelt och tänker. Eller inte tänker.
Vilket som, bara det är tyst.















Häromdagen gjorde jag en högrev, igen.
Förmodligen är högrev det bästa kött man kan äta, gott och inte alls dyrt. Man måste såklart koka det länge för att det ska bli så där riktigt mört så det smälter i munnen. Men den sköter sig ju liksom själv då, så arbetsinsatsen är minimal. Det passar till grytor, soppor, italienska köttsås eller varför inte på grillen
Denna högrev blev till en gryta med smak av apelsin, vin och vitlök. Inspirerat från Katalonien.
Låt inte den udda kombinationen av färskpressad apelsin och rött vin skrämma er, jag lovar att det är gott.

Spansk gryta

1 kg g högrev
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
3 dl rödvin
3-4 msk kalvfond
Salt och peppar
2 apelsiner (ca 2 dl färskpressad juice)
100 g gröna oliver, skivade
Färsk timjan

Bryn köttet och löken så det får lite färg och salta och peppra. Pressa över vitlök och ha gärna med lite färsk timjan som sällskap till köttet. Ha 2 dl vin i botten av grytan / formen.
Ställ sedan in i ugnen på 100 grader tills temperaturen kommer upp i ca 58 grader och låt köttet vila minst 10 minuter.
Vi pratar om timmar i ugnen, så det är en perfekt rätt att ha i ugnen under dagen när man gör något annat.
När köttet är klart silas skyn av och används till sås.
Pressa i saften av apelsinerna och ha i fonden.
Låt sjuda så den blir mer tjock men inte gräddsåstjock.
Smaka av med salt o peppar och lite mer timjan.

Skär sen upp det otroligt goda köttet och servera med palsternackspure och slå på såsen.
Mycket enklare och mycket godare kan det knappast bli!


Trevlig helg! Lena






6 kommentarer:

  1. HejLena.
    Vill bara skicka en hälsning till helgen och säja att du finns på första plats av mina topp 3 bland matbloggar. Du levererar alltid! Kram till dig och familjen från Annette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anette för att du berättade det! Hoppas din helg blev fin också :)
      Kram

      Radera
  2. Skönt med en tyst egentid helt enkelt! Jag gör likadant när det går, så skönt att bara ha det tyst och höra sina egna tankar lite :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. visst är det. Tystnad är underskattad och jag funderar i bland på att åka i väg en helg på något retreat där man inte får prata!
      Kram

      Radera
  3. Håller med dig! Det är jätteviktigt. Mina tysta stunder får jag oftast när jag tar en långpromenad ner till någon av sjöarna där jag bor eller i skogen, eller när jag är ute och springer. De flesta brukar ju ha hörlurar med musik på då men det vill jag inte ha. Ett annat sådant bra tillfälle är också när jag sitter hemma och arbetar. Det försöker jag få till en dag i veckan. Då är alldeles tyst i huset. Helt otroligt skönt! Grytan ser jättegod ut! Ha en skön och vilsam helg du också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag älskar mitt jobb men kan sakna att kunna jobba hemma helt själv i bland- svårt att söva folk hemma ;)
      Hoppas din helg blev bra. Kram

      Radera