tisdag 5 februari 2013

Månadens söta , kanelstekta bananer och vaniljglass

Efterrätt en måndag kanske kan pigga upp i mörkret.










Vi är ju inga efterättssmänniskor och mina barn får sällan hembakat sött.
När Elina var i 7-8 års åldern kom hon hem en dag från en kompis och sa "Mamma vet du vad. Det finns familjer där barnen får hembakade bullar efter skolan nästan varje dag!
Nu vet jag ju inte om det var varje dag i verkligheten, men hos oss var det å andra sidan aldrig. På mina snart 20 år som mamma har jag nog bakat kanelbullar fyra, max fem gånger. En gång faktiskt då killarna var rätt bebissmå. Då ska ni veta att gången innan var när storsonen döptes. Alltså tolv år emellan.
Mitt svar till Elina den gången vill jag minnas var något i stil med " ja älskling, ta en frukt i stället det är nyttigare"
Nu låter det som jag är en sockerfascistmamma ( är det ett ord?) och det är jag långt i från. Jag tycker det är fånigt att barnen inte får ta med glass till dagis när man fyller år att bjuda kompisarna på och jag småler lite när jag hör en del mammor (varför är det mest mammor?) slå sig för bröstet och berättar att deras barn får russin och nötter i stället för lördagsgodis. Minsann.
För det är nyttigare.
Lagom är ett bra svenskt ord jag känner att jag vill slå ett slag för här. Äter man en hyfsat nyttig vardagskost finns det utrymme för en bulle eller en glasspinne också. Även på dagis.
Vi har ju som sagt var inge fikabröd hemma så där till vardags (och sällan till helgen heller).
Men i bland förvånar jag dem med en oväntad sockersöt efterrätt med kanelsmak så här en vanlig trist måndagkväll i februari och det gjorde jag alltså i dag.














Ingredienser

En banan per person delat i fyra delar ( som beskrivet ovan)
1½ dl strösocker
1-2 tsk kanel ( beroende på hur stark kanelsmak man är ute efter)
vaniljglass att servera med.

Kanelstekta bananer, en riktigt nostalgirätt här som jag minns jag åt första gången som tonåring hos någon kompis.
Bananer som rullats i socker och lite kanel för att sedan stekas i smör. Sockret blir karamelliserat med smöret och man får passa så man inte bränner dem.
Det ska verkligen bubbla i pannan men inte för hårt!
Bananerna ska delas på mitten och sedan längs med för att sedan vändas några gånger för att få lite yta på hela bananen.
Stek någon minut så de blir mjuka och servera sedan med glass.








Smaklig spis! // Lena


10 kommentarer:

  1. Kanelstekta bananer med vaniljglass är verkligen gott!

    SvaraRadera
  2. Låter jättegott! Och enkelt dessutom så det måste vi testa.
    Har ni provat att stoppa skalade bananer i frysen (ev med en glasspinne instucken i dem) och sedan doppa dem i smält choklad och kokos/hackade nötter/strössel? Det blir som bananglass och är supoergott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har inte testat men hört om- kanske hos dig?
      Vad bra att du påminde mig om något nytt sött att ta fram nästa gång :)

      Radera
  3. Det ser fantastiskt ut! Jag önskar jag tyckte det också, men har dessvärre svårt för uppmjukade bananer. Det är för gräsligt, jag vet. Men jag tar gärna för mig av kanelsåsen och glassen :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. hm ja gillar man inte mjuka bananer är det onekligen svårt att tycka om detta ;)
      Men jag har gjort något liknande med äpplen i stället för bananer, kanske det kunde vara något?

      Radera
  4. Låter verkligen riktigt gott, gillar när det blir så där såsigt av sockret...

    SvaraRadera
  5. Hejsan

    Det här lät inte helt fel, de kan bytas ut mot äppelklyftor med det är absolut inte fel heller, vispad grädde. Mums! Jag lade det här receptet i min receptblogg.( www.jozebelle.se/jammi ), jag lånade också ftot men det är länkat hit så jag hoppas det är okej!

    SvaraRadera