fredag 5 augusti 2011

kantarellrisotto och kyckling med västerbottenost
Underbar fredagsmiddag men en kaloribomb, men efter alla kilometer jag sprungit på jobbet i dag och stackars maken som fick vara vaken efter nattjobb så kunde vi kanske unna oss det.
Dessutom kom 18åriga dottern hem från sitt sommarjobb som hon haft sen i början av juni och sovit borta större delen av sommaren. Skönt att ha ungen hemma igen.

Gjorde risotto med kantareller, underbart gott och risotto på riktigt vis!
Hade definitivt kunnat vara en egen rätt utan något mer än en sallad till och så blir det nog i morgon i matlådan. Det är så enkelt att laga risotto och så gott.
Man steker en gul lök i rikligt med olivolja så den blir mjuk.
Sen har man i riset ( 4 dl Arborio ris) i stekpannan och liksom torr rostar det någon minut på lite svagare värme.
Häll över 2 dl vitt vin och koka tills det ångat bort. Ha nu i 1 liter varm buljong lite i taget och rör om ofta. Låt koka på svag värme, men det ska koka sakta i ca 20 minuter. Rör sedan ner 2-3 dl färskriven parmesanost och dra några varv med pepparkvarnen. Ha i stekta kantareller och servera som det är eller med något till.
Man kan byta ut kantarellerna mot massa saker som är gott, ex parmaskinka eller vanlig skinka, champinjoner eller vad man nu har hemma.
Bra restmat att ta av byttan från kylen med vad man nu fått över efter några middagar.
Vi gjorde stekt kyckling till, hade tänkt steka mer kantareller man det fanns inte mer. Nödlöste det med färska champinjoner som stektes upp.
Hade i en stor burk creme fraiche och en rejäl näve med riven Västerbottenost, en matsked fransk senap och lite svartpeppar över.
Gott, inte så nyttigt kanske med alla kalorierna....men så gott och barnen åt så de rullade från bordet och det är ju ändå fredag!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar