tisdag 30 augusti 2011

Italienska parmesanköttbullar i het gudomlig hemkokt tomatsås








Länge sedan jag gjorde dessa köttbullar som är lite annorlunda mot våra svenska, som också är goda...det är två helt olika rätter helt enkelt.
Tomater är det ju säsong för nu, köpte massa som nästan var övermogna nu men det gör liksom inget i denna rätt.






Tomatsåsen






















Jag hackade 4-5 schalottenlökar och tre vitlöksklyftor som sedan hettas upp i olivolja, hade även i lite finhackad chili som fick svettas med i pannan.






















Skållade 10 stora tomater i hett vatten, gör man ett kryss i dem innan är det bara att peela bort skalet.
Lägg i dem i mixer och kör till en slät smet.
























Blanda ner med lök, vitlök och chili i en stor gryta.
Smaka av med salt och svartpeppar och ca 2 tsk socker.
Ha i en grönsaksbuljong och låt småkoka minst 30 minuter, men gärna mer. Rätten vinner på att koka länge, så har man tid en regnig söndag så låt den småsjuda någon timme.
I dag hade jag i en burk cremé fraiche i tomatsåsen då den blev lite för stark av chilin, det rundade av styrkan något.






















Köttbullarna
Jag tog vitt formbröd- 4 skivor som smulades och blandades med 2 msk vatten.
En matsked olivolja, 500 g nötfärs och 1½ dl riven parmesanost, samt 3 ägg. Allt rördes i hop till en smet och saltades och pepprades lite.

















Formade stora köttbullar som sedan stektes i olja i en panna bara så de fick färg runtom.















Lägg dem sedan i den den ljuvliga tomatsåsen och koka 5-10 minuter innan servering.
Plättlätt!









Otroligt gott, dessutom en relativ snabb rätt att laga om man nu inte siktar på långkok av såsen förstås.

Till detta serverades kokt pasta såklart. Värsta Lady och Lufsen middagen med andra ord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar