lördag 26 januari 2013

Kokböcker och mattrender

Jag som flera andra som älskar matlagning, älskar att läsa och titta i gamla kokböcker.
Älskar de här tjocka blanka med vackra matfoton i. Har många favoriter som ofta ligger framme som jag bläddrar i nästan dagligen.
Monets kokbok blandat med Morberg, Hej mat och andra vanliga och mindre vanliga kokböcker.
I går låg jag nerbäddad i sjuksängen när barnen var på dagis och i skolan och huset var helt tyst.
Jag hade ont i min höft och tyckte synd om mig själv. Läsglasögonen hittade jag inte, min man tror jag glömt dem i kylen...på jobbet.
Sliten höft, ålderssyn och sviktande minne, lika bra att bädda ner sig!
Så jag tog med mig några kokböcker jag inte kikat i på länge, tänkte jag kunde kika på bilderna i alla fall och inspireras. Så kom av någon anledning boken "Hej mat" med.
Du får ursäkta mig Britt Sandquist Bolin men jag skrattade så högt att jag väckte maken som jobbat natt och försökte sova. Ta det inte personligt, det går trender i matlagning och kokböcker också. Skulle du skriva en kokbok nu skulle den nog vara mer... 2000 talet helt enkelt.
-Vad skrattar du åt frågade min man sömndrucket.
-Lyssna älskling på det här receptet, svarade jag lycklig över att någon pratade med mig.
-Humpf, svarade han.
I min värld betyder Humpf, "ja berätta älskling". I en mans värld betyder det tydligen "inte intresserad, vill sova mer". Men det struntade jag i och läste upp receptet ur boken "Hej Mat".
Hej -70 tal säger jag bara.
Jag har ju läst "Den bruna maten"
Nu fanns det inga bilder till alla recept i denna bok och det var kanske tur det.
För hur mycket man än vill tror jag det är svårt att få till ett vackert foto av " Burkskinka med gröna ärtor" eller " Köttfärs på fat med gott innehåll" eller "Lejonhuvud (köttfärsröra nerstoppat i ett kålhuvud som sen kokas)".
Jag funderar mest på hur man ens kunde komma på att lägga in en del recept i kokboken.
Schweizerbiffar exempelvis
"8 djupfrysta malda biffar", ja jag tror jag stoppar där. FRYSTA MALDA BIFFAR!


På rätt ställa säger mannen "umphf" för att låtsas lyssna men han sover vidare
Sen kommer vi till Värdshusfatet " 8 djupfrysta hackade biffar"
Dillkött på burk! Vem behöver recept på det?!
Läckra köttbullsgrytan med 1 burk köttbullar. Ehe ja men är det ens ett recept?
-Älskling nästa gång vi har gäster över, ska vi bjuda på skotsk kycklinggryta som författaren beskriver som underbar och undrar varför man inte tänkt på kombinationen förut.
Löksoppa på burk, potatisar och en brynt kyckling. Man ska tydligen lägga potatisen i botten och sen en halva kyckling, för att sedan slå på burksoppan och sen ett varv till. Kokas på 175 grader så i en timme. Vill man kan man piffa till det med lite persilja
-hum visst, mumlar maken och har förmodligen inte hört ett ord av min beskrivning av denna paradrätt från Skottland.
-Eller denna här förenklade franska kanske? Bonne femme kyckling med frysta potatispuffar i som blandas med fläsk, svamp och kyckling.
Allt var tydligen inte bättre förr ;)
Och åter Britt Sandquist Bolin, förlåt mitt raljerande.
Säkerligen kommer framtidens generation skratta och förundras över en del av de recepten som florerar i dag. Inte minst konsumtionen av kött kommer nog ifrågasättas mer och mat som är rent oetiskt att äta som ex odlade jätteräkor från mangroveträsken.
Och här kommer erkännandet, för jag känner mig lite som hon i solsidan nu. Jag fick med mig en sån förpackning hem från frysen i dag. Trodde det var räkor som ofta serveras i USA osaltade med dressing man doppar dem i. Läste slarvigt och här är jag nu med ett paket oetiska jätteräkor :/
Får kanske ta en kik in i boken hej mat och se vad jag ska göra med dem.
Kanske i en sladdrig aladåb som inte ens är god med ärtor och morötter på burk. Om det liksom blir äckligt att äta dem kanske det känns bättre rent etiskt?
Eller så bara bestämmer jag mig för att då de nu ändå är hemma så gör jag något riktigt gott av dem.
Men vad?

Trevlig lördagskväll!// Lena


12 kommentarer:

  1. Ha, ha! Jag tror min mamma har den boken, måste genast låna den och frossa i 70-tals recept!
    Såg du historieätarna? Väldigt kul serie om vad vi ätit genom tiderna....
    Å nu när du ändå har räkorna hemma tycker jag du lagar något riktigt gott!
    Räkcurry kanske, en 70-tals klassiker.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja med lite ananas kanske ;)
      Klart det fanns massa god mat då med, vi åt gott när jag växte upp.
      Men en del recept eller beskrivningar av dem var väl mindre lyckade...läcker kötttbullegryta, så är det liksom burkköttbullar, lite gräddfil, två tomater och gräddfil.
      Ha en fin dag!

      Radera
  2. Fniss!! Man tror ju inte att det är riktigt sant!! Men jag har själv kollat in lite äldre kokböcker och man blir förvånad. Men precis som du skriver kommer det säkert vara på samma sätt vad gäller vår mat om en så där 20-30 år. Grllade jätteräkor på spett med en god chilimajonnäs till är mitt tips. Urgott! Hoppas din höft är bättre nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. chilimajonäs lät ju gott, kunde vara något :)

      Radera
  3. Svar
    1. jag har sett att du har många fina och lite äldre än 70 talet. Visst är det kul att bläddra och titta i dem .
      Ha det gott.

      Radera
  4. Haha, ja gamla kokböcker är bra underhållning! De hade andra sätt att laga mat också, om man kollar i ännu äldre kokböcker. Svårt att omsätta värme från "i elden" till ugnsgrader... :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja då får man använda fantasin :)

      Radera
  5. Det är helt underbart att kika i kokböcker! Både lite äldre och de nyare. De äldre brukar ha lite komiska inslag :) Exotisk gryta från 70-talet brukar vara med ananas i ;)

    SvaraRadera
  6. Kul med kokböcker av alla dess slag:)
    Trevlig kväll
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
  7. Äldre kokböcker är verkligen fascinerande läsning. Men man undrar om de var lika inspirerande för mina föräldrars generation som 2000-talets färgsprakande receptböcker är för mig... tror knappast det! Antar att de då gick mer på själva receptet än bilderna ;-)
    Kram på dig och trevlig helg!

    SvaraRadera