fredag 25 januari 2013

Ingen planerad aktivitet för barnen, en lat mammas bekännelseVi har medvetet valt bort, eller snarare skjutit på regelbundna aktiviteter för våra barn som är fyra år.
Jag erkänner,jag orkar inte.
I bland när jag hör vänner och barnens kompisar prata om dans de ska till efter dagis, piano på kvällen eller gympa på lördagsmorgonen så känner jag mig just lat.
Men jag vet också att det kommer år framöver då vi kommer spendera timmar i olika sporthallar. Upp åtskilliga helgmornar innan solen går upp för att köra dem på olika turneringar. Så vi är hemma nu och väntar lite på att de åren ska komma, för jag vet att de kommer,
Vi sover länge på morgonen, går i morgonrock och jag dricker kaffe och lagar brakfrukostar. Killarna tittar på Bollibompa nerbäddade i soffan en stund innan leken tar fart här hemma. Det byggs robotar av lego, sängarna blir piratskepp och Batman och Spindelmannen gästar frukostbordet innan vi åter spelar Försvunna Diamanten och sen går ut och gör ingenting.
Det vill säga inget planerat, utan mer att tältet på baksidan blir ett fängelse dit katten som är en piratkatt förvisas.
Kanske en fika ute på en fårskinnspläd ute på trappen innan det åter jagas dinosaurier i snön med hemska gevär. Efter ett tag sticker vi ofta i väg på något stort äventyr.
Som till Konsum exempelvis och köper lite gott till kvällen. Med cykel eller i pulkan nu på vintern, stannar ett tag vid backen och åker lite pulka. Gungar kanske eller leker affär i stugan vid lekparken vid varmare årstider. Plockar tussilago. Fantiserar i hop sagor.
Visst gör vi lite större äventyr och saker också, som en långpromenad på isen en strålande vinterdag och lunch ute.
Där tittade vi förresten på pimpelhål i isen och lillebror Carl fick på ett ögonblick för sig att känna på hålet med foten. Krasch sa det och halva benet gick igenom.
Dagens läxa den dagen var ; Stoppa inte ner foten i hål på isen.
På sommaren gör vi mer äventyr och utflykter, som bad i olika små sjöar runtomkring eller timmar i lekplatsen i Sala med picknick och bara vara.
Jag kan till och med köpa färdig sallad när fantasin tryter.
Matar en get.
Utmanar en soldat i Vimmerby.

Så visst gör vi saker, men inte så där strukturerade aktiviteter ännu.
Den tiden kommer och jag kommer gilla den då.
Nu vill jag passa på att ta dagen som den kommer när vi är lediga och inte ha så mycket tider att passa.
Jag tror också de flesta människor helt enkelt har på tok för mycket tider att passa i livet och även barnen.
Efter dagis ska de i väg på mer att göra. Jättekul saker som gympa, piano eller vad det nu är och vi föräldrar stressar som galna för att hinna dit efter jobbet och få i ungen en banan i bilen på väg dit.
Jag väljer att åka hem och äta tillsammans i lugnt tempo och sen spelar vi lite spel och läser några sagor.


Eller bara tar med en enkel picknick ut i skogen några timmar efter dagis och jobb.
Kanske en nybakad paj så äter vi den utomhus i stället för inne.Då hinner jag lyssna på allt det viktiga de har att berätta. Har jag riktigt med tur får jag med mig en storunge också.


Petter och lillebror Carl.
Elina och småbrorsorna i La Fosca 2011

Julia och de två trollen. Leo till vänster och lillebror Carl. Också Spanien förra året.
Som ju var ett lite större äventyr än turen till lekparken.
Ha en skön dag!// Lena8 kommentarer:

 1. Låter alldeles underbart......!

  SvaraRadera
 2. Varför då? Säger 5äringen. Tänk om vi vuxna kunde säga det femtielva gånger över prestationer vi gör för barnen och vi försöker kreditera oss. Då kommer vi nog säga;
  -För att barnet ska må bra!
  Och det gör dom med föräldrar som när bra! MER BRUNCH INNAN GALLONISAR!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja och lite lagom är nog oftast bäst :)

   Radera
 3. Jag tycker att du låter som en mycket klok människa med mycket förnuftiga tankar!
  Jag är övertygad om att det är dessa oplanerade stunder som de kommer att minnas som mest senare i livet. Jag behöver bara gå till min egen barndom... kram på dig och ha en trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det nog så.
   I bland får jag lite dåligt samvete att vi inte gör något regelbundet så där med gympa, simning eller så...men om vi var mer uppstyrda skulle vi ha mindre oplanerad tid att göra saker som faller oss in just där och då.
   Trevlig helg till dig med. kram

   Radera
  2. Håller med dig. Nu har i o för sig sonen på drygt 4,5 år börjat på gympa söndags fm, men just det passar oss utmärkt. Man hinner ta det lugnt på morgonen o vi hinner ändå hitta på något på em om vi vill. Sedan kan en förälder åka med o den som är hemma har egentid eller kan städa om vi behöver det. Men jag tycker att många började med aktiviteter när barnen var 3 år o det känns väldigt tidigt.

   Radera
  3. lagom är bäst :)
   Vi funderar också på att börja med just gymnastik, men det kommer absolut som i ert fall läggas på en helg morgon. men inte _för_ tidigt.
   Gissar att det dock blir till efter sommaren, nu är vi nog för sent ute.

   Radera