fredag 11 januari 2013

Världens bästa pepparssås med rödvin till fredagsbiffen



Lovade er ju såsreceptet sen nyårsafton och nu kommer det här.
Kanske passar det till en köttbit i helgen.
Jag brukar göra dubbel sats och frysa in. Perfekt att ta fram en kulen trist vardag och förgylla några köttfärsbiffar med.
Såsen ska sjuda på svag värme ett tag för att smakerna riktigt ska komma fram. Så god och väldigt enkel att göra ändå.

Ingredienser

½ Gul Lök
20 gr Smör
1 nypa Nymald Vitpeppar
1-2 tsk Mellanmald Svartpeppar
1 nypa Salt
1 tsk Japansk Soya
1 dl Rödvin
1 tärning grönsaksbuljong alternativt någon matsked grönsaksfond
½ liter grädde
1 tsk svartvinbärsgele


Hacka löken fint och stek i smör så den blir mjuk. Mortla pepparn och ha i pannan och låt stekas med en kort stund.
Häll i rödvinet,buljong och soyan och koka så vätskan reduceras till hälften innan grädden och gelén hälls i och koka sedan på lite svagare värme lagom så att den sjuder med små bubblor.
Passa så den inte bränns och man kan behöva späda den om den blir för tjock.



Vi hade ju denna sås till en fin bit oxfilé, men som sagt var, den passar till måndagens köttfärsbiffar med.








Hos oss är vi lediga denna fredag då jag ska jobba helg.
Har inga stora planer och snön yr utanför och det ser ut att blåsa kallt. Vi ska ta oss till leksaksaffären och köpa Försvunna diamanten som killarna sparat i hop till genom att panta burkar och lägga lördagsgodispengen i spargrisen i stället.
Det blir nog hemgjord pizza och en spelkväll. Leo har lovat att inte skrika om han förlorar, ja vi får väl se!

Trevlig fredag! // Lena

ps/ En nästan pinsamt korkad fråga igen.
HUR gjorde man nya rubriker om man vill lägga till ytterligare en under etiketter?
Jag har försökt nu en timme utan att minnas hur man gjorde?

11 kommentarer:

  1. Å så gott! Tack för all inspiration. Angående etiketter så...
    Jag tror du öppnar skapa nytt inlägg sen har du till höger där du väljer etikett, då skriver du bara in den nya etiketten så sparas den automatiskt... så gör jag iallafall.
    Hoppas det hjälpte!
    Ha det gott.
    Kram

    SvaraRadera
  2. Men åh tack tack tack. SÅ var det ju!
    ha det gott själv. Kram

    SvaraRadera
  3. Vad bra!
    Det är klart du ska testa att odla kryddor.
    Jag har mina inomhus och sen får dom flytta ut i trädgården under sommaren.

    Kram

    SvaraRadera
  4. Älskar gräddiga såser och lite rödvin i... lyckan är total!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vår Leo älskar sås i alla former, han kunde nog äta sås och potatis varje dag :)

      Radera
  5. Duktig du är Lena, kram svärmor.

    SvaraRadera
  6. Åh vad gott och ååååh vad synd att det är måndag i dag... Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. man kan ju för all del äta gräddsås på en måndag med ;)
      Kram

      Radera
  7. Så god den såsen låter, fint med lite extra krydda på vinsåsen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är helt otroligt god. Min syster gjorde den första gången och sen dess är jag fast :)

      Radera