En nästan 6 kg kalkon räckte knappt till oss. Nästa gång jag gör en till hela släkten så blir det 8 kg.
Gott var det, galet gott. Förutom att den måste skyas ofta och det i sig tar ju lite tid. Annars är arbetsinsatsen inte så stor. Ja början med stuffingen då och förberedelserna är det väl lite pickel. Men sen sköter den sig hyfsat bra själv om man bara ser till den lite då och då.
För tid tar det, jag valde att göra min på långsam temperatur ca 100 grader och vred upp den på slutet lite och då fick pippin vara nästan 6 timmar i ugnen och efter det vila lite inlindad i folie en halvtimme innan trancheringen.
Godsaker till stuffing, som sen rinner ut och blir en gudomligt god sky att ha som bas till såsen.
Planen var att ha en stuffing gjort på bröd ( såklart), bacon, äpplen, citron, Chipotlepasta och Karl Johan svamp. Men svampen glömdes liksom bort när jag väl höll på, så den fick bli en soppa som sen serverades efter en gudomligt vacker dag på isen på söndagen i stället.
Pappan fick dra dem båda två. Tant har ont i en höft ;)
Vi hade bara med oss lite varm saftoch frukt. Sen åt vi en stadig och mycket god lunch på Björnögården.
Efter en sån här dag är själen laddad med massa sol och feel god känsla man lever länge på.
Lite lek i snön efter fikapausen.
Men tillbaka till kalkonen då.
Ingredienser
1 kalkon, minst 4-5 kg då de mindre lätt blir lite för torra
3 paket bacon
4 skivor rivet bröd
2-3 citroner
2 äpplen
2 lökar
1 msk Chipotlepasta
1 Chipotle Morita för mer hetta, blötlägg den innan och finhacka den.
smör, mycket smör......
salt och peppar
Börja med att riva bröd, stek bacon som klippts i bitar och gör en röra/ deg av detta.
Pressa i citron, hacka äpplena och lök i bitar och ha i stuffingsmeten.
Rör ner Chipotlepasta och den finchade chilin.
Smält smör, ca ½ dl flytande smör som man har salt i och mer pressad citron.
Gnid in fågeln med det smälta smöret, även insidan av pippin.
Ta en halv citron och stoppa in i gumpen som stopp. Ha i fyllningen och bind sedan i hop fågeln med steksnöre.
Ta nu lite mer smör, som små bitar med en smörröra av citron, salt och smör som petas in under skinnet på fågeln. Använd en liten kniv och gör små stick i skinnet.
Sen måste ni ha en termometer som sticks ner på insidan av lårbenet, mot själva höftkulan.
Skya fågeln ofta och ha lite folie runt benen på slutet så de inte bränns.
Jag brukar börja med hög värme, ca 225 grader de första 20 minutarna för att få lite yta.
Vrid sedan ner graderna till 100 och sen är det bara skyandet kvar.
Ta ut fågeln när temperaturen är 80 grader och låt den då vila en halvtimme innna den skärs upp.
Här serverad med potatisgratäng, gelé, lite sallad och så såsen. Jag säger bara såsen!
Man tar helt enkelt skyn från plåten åt sidan och häller i en kastrull eller panna. Slå över grädde och låt småsjuda lite.
Karl Johanssoppan får ni recept på en annan gång.
För nu ska jag ta mig an dagen och njuta av den vackra vintern vi har, om än inte så solig som i gåt. Jag älskar verkligen januari!
Hoppas ni får en härlig dag ni med!
Vilken härlig vinterdag! Knallblå himmel, läckert:)
SvaraRaderaOch kalkonen, jösses så gott det är med helstekt kalkon fylld med massa godheter:)
ja såna dagar får en att lyfta av lyckokänsla. kalkonen med :)
SvaraRaderaHa det gott/ lena