onsdag 16 januari 2013

Gorgonzolafylld fläskfilé till helgen med potatismos och jordärtskockspure

Hela världen är vacker och vit och jag njuter av varje steg jag tar utomhus. Som ett snällt Narnia och det enda jag egentligen önskar mig är en ledig dag till som jag bara kunde strosa i skogen i det vackra vita. Med barnen, en picknickkorg och kameran.
Eller kanske helt själv för att riktigt njuta av den där speciella vita vintertystnaden som sällan uppstår när man har två söta pratglada fyra åringar med ;)
Ett tag tänkte jag ta en kvällspromenad och fota det mäktiga vintervita gatorna i skenet av gatulampor och låta Petter (som fyller 17 år i morgon - Hurra!!) passa killarna. Men vardagen kom över mig men på ett trevligt sätt och klockan gick.
Efter jobbet i dag har vi bakat en totalt misslyckad kaka, igen! Tänk om jag bara kunde följa ett recept. Men nej då jag ska som i matlagning liksom göra på mitt sätt. Fungerar i matlagning men sällan vid bak.
Men vad gör det när barnen gillade att vi bakade efter dagis.
De skrattar och småretas och plötsligt säger Leo
-Carl är en fulapa. Carl börjar tokskratta.
-Ha ha ha, vi ser ju lika ut ju, då är du också en fulapa.
Tystnad....
-Just ja, jag glömde det...Carl är en finapa!

När de små somnat så hade storebror också somnat och jag fick nöja mig med att prova att fota precis utanför oss.
Vintergatan













Receptet då på fläskfilén. Vi åt den i går då jag hade en ledig dag och lite tid för matlagning. Maken och jag hade gorgonzola i vår medan de små valde vanlig ost och skinka.
Man delar filen på två och skär ett snitt nästan igenom. Tänk fjärilskotlett.
Banka ut den lite och ha på valfri fyllning








Ingredienser i våra var
En fläskfilé, putsad och delad i två bitar.
En rejäl bit gorgonzola
En skinka per bit filé
Några tomater
Lite strimlad purjolök
2 dl grädde
salt och vitpeppar
I barnens var det i stället varsin skinka per bit och en skiva vanlig ost.
Oväntat goda de med!





Knyt i hop dem med steksnöre och stek dem i smör så de får lite fin färg.
salta och peppra rätt sparsamt då gorgonzolan är salt i sig och liksom sipprar ut i pannan.
Lägg över dem i en ugnsfast form och häll över lite grädde.
In i ugnen på 175 grader ca 15 -20 minuter.
Extra gorgonzola i våran form hade jag och i barnens en skvätt oxbuljong.















Hemlagat mos till och en klick jordärtskockspuré
Ett gott glas rött vin till maten och Nina Simon i högtalarna.
Livet är gott! // Lena

















5 kommentarer:

  1. Jag börjar dregla när jag tänker på jordärtskockor! Mmmmm...

    SvaraRadera
  2. Jag har upptæckt att du lyssnar mycket till min musik. Ella F, Nina Simone osv. Kan jag ha præglat dig?
    Glad øver dina framsteg med fotograferandet.

    Mamma <3

    SvaraRadera
  3. Så mycket gott du kockat till under de dagar vi legat däckade av magsjukan. Nu börjar aptiten återvända och nu får det vara nog av blåbärsdryck...

    Önskar dig en trevlig helg!

    SvaraRadera
  4. Vilken härlig myskväll det blev, trots kakbaket.
    Ha en riktigt bra helg!

    SvaraRadera
  5. riktigt mumsigt ser det ut:)
    ha det fint
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera