måndag 2 juli 2012

Het stek i ugn med örtslungad potatis på spegelbädd av len honungssås & rostad paprika, söt lök och små champinjonhattar


Ungefär så brukar min man beskriv maten i bland när han tycker vi kan äta något enkelt. Som fiskpinnar och pulvermos och jag vill göra något som tar lite mer tid.
" Måste du slunga en fasan nu efter jobbet?"
Sen äter han såklart med god aptit av den slungade maten på spegelsås, som oftast ju sköter sig själv bättre än fiskpinnarna och moset!

Häromdagen så åt vi just en sådan god stek som skötte sig alldeles utmärkt på egen hand i ugnen. Den totala arbetsinsatsen var max 15 minuter och då skrubbade jag färskpotatisen också på den tiden.
Under tiden lekte vi i trädgården och plockade bland annat fläderblommor som nu ligger i blöt med annat gott och ska silas och tappas på flaskor. Det receptet får ni dock en annan dag.
I dag får ni steken och den örtslungade potatisen som är urgod att göra av färskpotatisen.

















Ingredienser potatis.
½ kg skrubbad potatis.
2 msk smält smör
1 dl blandade örter, gärna färska.
örtsalt

Stek potatisen hastigt så den får lite yta, ca 5 minuter bara.
Lägg sedan potatisen på en ugnsplåt.
häll över det smälta smöret som du haft i ca 2 tsk örtsalt i.
Häll över potatisen och ha in i ugnen på 175 grader tills potatisen är klar efter ca 20-30 minuter.
Rör om i bland och ha ev över mer smält smör.
På slutet strör man över de strimlade örterna och sen är det klart att servera.


Ingredienser stek.




1 kg stek ( gärna London broile)
½ dl olja
2 msk soya
2 tsk pepparsås av valfri styrka
1 msk tomatpuré
salt- gärna örtsalt
2 tsk paprikapulver
2 tsk chilipulver

Låt köttet vila i marinad minst en timme.
Stek den sedan i stekgryta med lite smör och lägg sedan ner den i en ugnsfast form.
Lägg grönsaker runt om, ex lök, champinjoner, tomater, paprika.
Häll på marinaden och ställ in i ugnen på 225 grader. Låt köttet gå upp till 65 grader och Ta sedan ut den och låt köttet vila innan du skär det i skivor.

Servera med potatisen och en god sås.
Svårare än så är det faktiskt inte och så himla gott!
Trevlig matvecka! // Lena


2 kommentarer: