torsdag 24 januari 2013

Sagolikt god Karl Johansoppa

I bland är det riktigt skönt att komma hem sent från jobbet.
Man får äta helt själv i lugn och ro och bläddra i en blank tidning. Älskar tidningen Mat & Vin (nej ingen sponsor ;)
Den här soppan åt vi en dag efter att ha varit ute i kylan i timmar. Alla åt som vargar utom Carl som inte tycker om sås. Han tyckte vi serverade tallrikar med bara sås och lite så såg det ju faktiskt ut. Den gången hade vi lite extra topping i form av knaperstekt svamp och persilja, men när fotot togs så vart det så här bara. Men låt er inte avskräckas, den var sitt kassa utseende till trots otroligt god och full av smaker. Dessutom är soppa perfekt mat att ha med sig på vinterutflykter, bara att hälla upp i termos och servera i kåsor med en bit bröd.
Även om man vill äta vegetariskt är ju svampsoppa ett gott alternativ, eller varför inte som en läcker förrätt. Soppa är verkligen underskattad mat, gott och ganska billig. Enklare att göra än vad nog många tror som köper soppa på tetra eller burk. hemgjord är mycket godare!
Blötlagd svamp som hackas för att sen stekas med lök.














Ingredienser
ca 50 gram torkad Karl Johans svamp ( som blötläggs)
2 schalottenlökar ( eller en vanlig gul)
7 dl grönsaksbuljong ( eller någon matsked fond + vatten)
2 dl vitt vin ( matlagningsvin går perfekt)
2 dl grädde
salt & peppar

Stek svampen lite knaprig, salta sparsamt och ha sen i löken som steks mjuk.
Mixa sedan svampen riktigt fint till ett "mos"
Ha tillbaka svampen och löken i pannan och slå i buljong, grädde och vin, låt sjuda ca 15 minuter.Soppan ska vara krämig men inte för tunn. Gott är det också att spara några stekta svampbitar för att lägga tillbaka efter att soppan mixats.

Smaka av med salt och peppar.

Kunde jag sen bara baka som min goa kollega som gör underbart gott bröd och har en jättefin bak och matblogg För er som gillar att baka gott bröd till maten, kika in till Marléne och inspireras!



Vi kanske kunde sälja soppa och bröd i hop på jobbet eller öppna en sopp och bröd vagn och åka runt med.
Under rubriken soppor på bloggens högra sida hittar ni fler recept på goda soppor för er som vill.
Ha en trevlig dag/ Lena

16 kommentarer:

  1. Soppa är bästa vintermaten och jag lagar det nu om kvällarna till min dotter som är så fruktansvärt förkyld. Det enda hon orkar äta är soppa. Jag älskar svamp men har inget bra sopprecept med detta. Jag tycker att de recept jag provat förut varit så stabbiga och mjöliga. Ditt låter mycket gott och måste nog provas! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag använder aldrig mjöl ( eller nästan aldrig) i mina soppor. har fler sopprecept här på bloggen varav minst två till med svamp.
      Krya på dottern!
      Kram

      Radera
  2. Vad tycker du om grönsaksfonden på bilden? Jag är inte så förtjust i buljongtärningssmak och har provat den där en gång och tyckte att den var godare men svagare. Några doseringstips? Eller andra bra vegetariska buljonger?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har du testat Kung Markattas buljong? Jag tycker den är bra mkt bättre än andra. Nej, jag är inte köpt av dem, på det hela taget är jag inte till salu :-)

      Radera
    2. Håller med om Kung Markattas buljonger.
      Men gillar även fond som jag brukar dosera lite på känn. I soppan här hade jag nog 3-4 msk.

      Radera
    3. Tack båda! Jag har också hört ryktas på stan att Kung Markatta ska vara bra, det får blir det nästa gång!

      Radera
  3. Oh ja, hemmalagad soppa är ju så mycket godare än köpesoppa, det råder inga tvivel om det. Din svampsoppa skulle vi absolut kunna ta både en och två portioner av!

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag åt den tre dagar i rad :)
      Fnular just på vad jag ska göra för soppa nu näst då?
      Blivit lite av ett sopptema nu i januari.

      Radera
  4. Mums, mums, mums, svampsoppa i alla former är gotte!

    SvaraRadera
  5. Så jäkla gott. Det här ska jag också göra snart. Dock tycker jag att man ska späda ut KJ med lite annan svamp fast av din bild att döma gör du det med ;-).

    Snart helg nu. Skönt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är bara karl Johan i denna soppa ( dock inte hemplockat utan hade en köpepåse med torkade bitar) På bilden är det uppblötta och ser lite sladdriga ut ;)

      japp snart helg. Funderar just på vad för gott vi ska äta.
      vad serveras det hos er då?

      Radera
    2. Aha. Jag tyckte det såg ut som trattisar också. Det är vad jag brukar ha i. Jag älskar Karljohan men jag tycker att smaken kan bli lite för intensiv.

      Ikväll blir det kräftskiva för att betvinga den förbannade vintern. Jag håller som bäst på att förbereder lite roliga tillbehör (INTE västerbottenpaj, det är jag dötrött på). Det blir banne mig en snaps också :-)

      Radera
    3. Den här soppan med mixade KJ och med precis rätt del vin, buljong och grädde blev perfekt. Jag håller med om att det lätt blir en för skarp KJ smak.

      Trevlig kräftskiva! Själv njuter jag av kylan och snön till max!

      Radera
  6. Riktigt riktigt gott och liksom mer gott när svampen mixas för att att få fram smakerna bättre.

    SvaraRadera