lördag 10 november 2012

Något färdilagat, något hemlagad. Tappas tallrik och västerbottenost lax i ugn med gudomlig vitvinsås

Min planering inför tjejmiddagen tog helt fel vändning och jag insåg att den där kvällen innan som jag tänkt förbereda middagen inför fredagen blev en jobbkväll i stället.
Jordärtskockssoppan jag tänkt bjuda på, blev således en beställt tappastallrik i stället från affären.
Otroligt gott var det och himla enkelt att ställa fram två timmar efter jobbets slut på fredagen när gästerna kom.
Till varmrätt serverade jag sen en västerbottenlax med vitvinssås och räkor i.
Kokade potatis som jag sen pressade och eftersom man kan pressa potatis med skalet kvar, då det stannar kvar i pressen så slapp jag även momentet skala potatis.














Vitvinssåsen är ljuvlig och mycket enkel att tillaga.
Hemligheten är att den ska sjuda så den tjocknar av sig själv och grädde, riktig grädde.

Ingredienser
3 dl vitt vin
3 msk fiskfond
4 dl grädde
salt och peppar

Koka i hop alla ingredienser och låt sjuda så såsen småbubblar tills den tjocknat.
Smaka av med lite salt och peppar
Svårare är det inte!
Ha i lite räkor men koka då inte såsen efter det, då blir räkorna sega som gummi.


















Helgen fortsätter här hos oss i ett ganska lugnt mak.
I morgon är det farsdag och vi äter säkert något gott, kött känns som ett säkert kort med någon sås med hetta i.Barnen ska baka tårta.
Eller kanske repris från kladdkakan som de bakade med storasyster häromdagen, en riktigt fin en!


Och god tyckte Leo som slickade skålarna!



Trevlig helg!


8 kommentarer:

  1. Mmm så gott allt detta såg ut. Mysigt med tjejmiddag!

    Eftersom jag har "första tjing" på nästa veckas Ica-Kuriren såg jag ett väldigt bekant ansikte där, fint reportage! :)

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh har du sett det! Det är mer än vad jag gjort *nyfiken nu*
      Alltid lite pirrigt innan man själv läst och sett då tidningen ju ses av rätt många.
      Men jag får ge mig lite till tåls.

      Trevlig helg du med!

      Radera
  2. Va?! Är du med i Icakuriren? Kul! Måste jag spana in.
    Visst är det skönt att ibland ta till lite hjälp när det ska komma gäster. Ser ut att ha varit en mycket god middag. Och goda bubblor ;-) Såsen till fisken måste jag testa. Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte sett det själv ännu då tidningen nog inte kommit ut ännu .
      Agneta har någon förhandsinfo tydligen ;)

      Kram

      Radera
    2. Eftersom jag jobbar på ICA-lagret i Kungälv kommer alltid nästa veckas Ica-Kuriren i slutet på veckan så att vi får ta den som vill ha :)

      Radera
    3. och jag får vara nyfiken några dagar till. Som sagt var alltid lite pirrigt innan man sett hur de klippt i hop allt man sa och vilka kort som blev använda.
      Om innehållet alls blev det man från början tänkt eller om de vinklat det till oigenkännlighet. :)

      Radera
  3. Jag tycker om ditt sätt att tänka kring mat och matlagning. Rävarna kan få mina korvmackor också. Din vitvinssås låter enkel och makalöst god. Jag har gärna dill i min.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du gillar det :)
      ja dina thailändska rullar som min svägerska också gör är så himla mycket godare än de där korvmackorna !

      Radera