Är mamma till fyra barn, 19, 17 och två 4- åringar, samt en 16 årig bonusdotter. Mina stora intressen i livet är och har alltid varit resor, böcker och matlagning, rätt bra kombination av hobbys om man som jag har ett späckat schema där livspusslet måste gå i hop. Min blogg handlar om min matlagning och mitt liv.
måndag 26 november 2012
Fiskoppa med räkor och rökt lax
Soppor är så meckigt att göra sa en kompis till mig- ungefär som förhållandet mellan mig och julgodis då.
Men soppa är verkligen hur lätt som helst att få till, till skillnad mot bakning och godis kan man höfta lite och smaka av och lägga till vad man saknar. Blir den för tjock späder man blir den för vattning reder man. Den stelnar inte och den kladdar inte. Mat i min smak helt enkelt, hur gott som helst med en fisksoppa med rökt lax och räkor.
Ett gott bröd till från Marlén
och en fulländad middag stod på bordet på 20 minuter.
Trevlig måndag! // Lena
Ingredienser
½ kg valfri fisk, torsk, lax eller båda delarna. Det finns till och med färdig skuren fisk i bitar i frysdisken som självklart går att använda om man har riktigt bråttom.
300g räkor
1 paket rökt lax
1 liten purjolök
1 msk smör
2 dl vatten
1 dl vitt vin
2 msk fiskfond
1 tsk sambal oelek
1 tsk honung
2½ dl grädde
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
Skär fisken i ca 1 ½ cm stora kuber. Skala räkorna ( burkräkor går bra det med, gärna de på glasburk som är så mycket godare)
Skär purjolöken i tunna strimlor.
Stek grönsakerna i smör i en gryta. Tillsätt vatten, vin, fond, sambal oelek och honung. Låt koka under lock ca 5 min. Häll grädden i soppan. Låt soppan koka upp och tillsätt fisken. Sjud 2-3 min tills fisken är genomkokt. Smaka av med salt och peppar.
Ha den sista minuten i strimlad rökt lax. Tillsätt sedan räkorna men låt inte soppan koka efter att räkorna är med. De blir gummiaktiga då och det blir ingen glad av.
Den här soppan däremot blev Leo glad av.
Dock inte hans bror Carl som inte gillar sås och när vi äter soppan tycker han oftast det är en tallrik full av sås som serveras!
Men han petade ut fisken och fick en näve egna räkor och så var han lycklig och mätt i magen efter att ha ätit kopiösa mängder av "tant Marléns" bröd ( sorry Marlén som är allt annat än en tant, men han säger som om alla mina kompisar ;)
Kan säga att soppan var lika god uppvärmd dagen efter, så den passar att göra klart en kväll innan och i synnerhet om man väntar med att toppa med räkorna.
Trevlig måndag / Lena
Etiketter:
Fisk och skaldjur,
soppor,
Vardagsmat
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Mmm, det ser så gott ut :) Och det är ju tur att vi är lite olika och olika bra på olika saker :) Kram!
SvaraRaderaVisst är det så, tänk vad trist om alla kunde samma saker och hur tokigt det skulle bli om ingen kunde ex baka!
RaderaKram
Mmm... det ser riktigt gott ut! Mina killar gillar också räkor!
SvaraRaderaRiktigt gott! :)
RaderaNått speciellt vitt vin du använt, eller funkar det med vilket som? :)
SvaraRaderaVilket som bara det är torrt vin, matlagningsvin från affären fungerar också bra.
Radera