onsdag 25 juli 2012

En enkel god laxgratäng med färskostsås

Lax är tacksam mat, man kan nästan inte misslyckas med den. Den är lätt att laga, massa sätt att göra den på och det är nyttig mat.
Lax, som förr var finmat men numera i tidningarna beskrivs som havets falukorv.
Jag föredrar färsk lax, då är det bland det godaste jag vet.
Fryst är gott det med, inte lika god kanske, men helt ok.
I vanliga fall undviker jag också de små portionsförpackade filéerna, men i bland finns inget annat i affären.
I går var det just så och de följde med mig hem till min ugn.
















Ingredienser

1 bit lax per person ( eller en stor hel bit)
1 knippe dill
1 stor solmogen tomat
1 lime
3 dl creme fraiche
2 vitlöksklyftor
1 ask färskost med passande smak, jag tog vitlök och gräslöks ost.
salt

Lägg laxen i en ugnssäker form och strö lite salt över.
Strö över de tomaterna som hackas, lite grovt hackad vitlök och dill.


















Rör sedan i hop crème fraichen med osten och jag tog även lite dill som var kvar i såsen.



Bred över såsen på laxen och ställ in i ugn ca 20 minuter.
Toppa sedan med lite färska tomater och dill eller gräslök.
Gott med färskpotatis till.












Våra barn i alla åldrar åt så de rullade från bordet och inte en enda lite bit blev kvar mer än en del potatis.
Gott betyg alltså!
















I dag lyser solen och det känns sommarvarmt.
Jag ska förbereda en picknick, det lutar åt en potatis och tonfisksallad av något slag.
Perfekt att ha potatis över från i går alltså.
Vi ska bara äta lite stekta persikor, bananer och passionsfrukt till våra frukostpannkakor.
Så här glad blev Leo när han såg vad det var för frukost i dag.



Må solen lysa på er! // Lena



3 kommentarer:

  1. så gott det låter! Lax är en väldigt underbar "rätt" som man kan göra mycket gott med!

    SvaraRadera
  2. jätte gott låter det. men vilkken grad ska jag sätta ungen på?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sorry. 175 grader är lagom!
      Man kan göra den på lägre värme men då tar den längre tid såklart, men det finns smakvinster i att göra så :)

      Radera