fredag 10 februari 2012

En långkokt vinterköttfärssås med rotsaker


Nu är det rotsakernas tid och ni som läser min blogg vet att jag är helt såld på alla vad rotsaker heter.
Det är gott, nyttigt och billigt men även ett perfekt sätt att dryga ut maten och höja smaken på en annars vanlig rätt.
Som köttfärssås exempelvis, den får både ett nyttighetslyft men även en smakskjuts.
Sen har den här såsen fått koka i 3 timmar och riktigt gotta till sig gör ju att den bara blir ännu mustigare.
Perfekt att göra alltså en ledig helgdag medan man gör annat- bygger lego, viker tvätt eller tar ett bad.
Som alla grytor så vinner den ju också på att värmas upp sen en annan dag, efter jobbet när man har bråttom.

Ingredienser

400 g köttfärs
1 paket fint fläsk ( eller bacon)
2 morötter.
2 rivna palsternackor
1 bit rotselleri
2 hackade gula lökar
2-4 vitlöksklyftor
1 kött eller grönsaksbuljongtärning
1 dl tomatpuré
2 brukar krossade tomater
1 dl vatten.
1 dl rött vin
Salt och peppar och smör att steka i.
1 tsk socker



Riv rotsakerna, skiva vitlöken och skär fläsket
Stek allt i lite smör och lägg åt sidan.
Stek köttfärsen och blanda sedan ner allt i samma stora stekgryta.
Ha i buljongen löst i vattnet, tomaterna, vinet och purén och smaka av med salt, peppar och socker.



Låt den koka på svag värme och där kan den stå i minst 2 timmar för att koka i hop sig riktigt gott.
Eventuellt kan den behöva spädas med lite vatten eller mer vin då och då om den blir för tjock.








Ha en trevlig fredag! // Lena

2 kommentarer:

  1. Härlig blogg, och mumsiga recept;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. tack vad kul att du gillar den!
      Trevlig helg// Lena

      Radera