fredag 21 oktober 2011

mumsig paj med bacon och svamp



blev det här i går kväll.
Veckan som gått har varit intensiv kan man väl säga. Mat har lagats dock ej den planerade och ingen tid att blogga om det.
Men nu kommer lite recept i alla fall.
Paj är ju så lätt att göra, gott och man kan ta vad man har hemma och förnya receptet utifrån det.
Pajdegen kan göras i förväg kvällen innan och förvaras i kylen. Man kan såklart även förgrädda den och har då bara kvar fyllningen dagen efter när man kommer hem från jobbet.
Eller så gör man hela pajen kvällen innan och har bara att värma den dagen efter och servera med en sallad.
Gott, väldigt enkelt och ett smart sätt att ta tillvara på rester som skinksnuttar, lökbitar, sista biten på osten mm.

Degen:
2½ dl vetemjöl eller så blandar man med grahamsmjöl.
2 msk vatten
125 g kesella
50 g smör.
salt

Bland i hop degen och låt den vila i kylen ca 30 minuter innan du knådar ut den i smord pajform.
Jag gjorde dubbel sats och tog en mindre ugnsform.
Förgrädda den sedan ca 15 minuter i ugnen på 225 grader.

Fyllning:
3 dl riven ost
3 dl grädde eller mjölk ( jag tog hälften hälften)
3 ägg.
salt o peppar.
Sedan valfria ingredienser av vad man nu har.
Här blev det:
1 paket stekt bacon
1 halv strimlad purjolök
1 burk stekta champinjoner
2 hackade tomater
½ gul lök
1 ask med kantarellost ( den mjuka alltså)

Rör i hop ordentligt och häll smeten i det förgräddade skalet.
In i ugnen ca 45 minuter eller tills äggstanningen stannat av.












Färdig för ugnen




Perfekt att ha en färdig paj i frysen för de där dagarna ni vet när ingen ork alls finns efter jobb och dagis.

Smaklig måltid!

2 kommentarer:

  1. Mycket god paj! Uppskattades av hela familjen!

    SvaraRadera
  2. vad kul att ni gillar den. Som sagt var så bra mat att göra av med lite goda rester också om man har kvar i kylen :)

    SvaraRadera