lördag 22 oktober 2011

lördagslamm med rotsaksgratäng och ostronskivling



Det blev inte alls som planerat i dag, vilket livet iofs sällan blir. Men oftast brukar det bli bra i alla fall.
När vi skulle åka till bion kom bonusdottern ner och sa att hon var magsjuk, hon hade kräkts. Ingen barnvakt brukar vilja komma hem till en då, inte ens ens bror.
Så jag ställde in mig på en hemmakväll, otroligt besviken då jag sett så fram emot denna kväll med ett gammalt jobbgäng som jag saknar så mycket.
Men så är livet i bland, man får inte alltid det man vill.
Vi kom i alla fall ner till bion killarna och jag och de var så förväntansfulla och det var inte otäckt alls då de släckte lamporna. Inte heller när reklamen började, jättekul och "musigt". Sen kom trailern till nya lejonkungen och Scar visade sig på den stora duken! Då sprang Leo så fort från sitt säte till dörren att jag inte han efter. Kaoset var totalt och två rädda och ledsna killar och jag lämnade biosalongen.
Vi bestämde oss för att efter lite klädinköp som var nödvändiga åka hem till mormor med bullar och sen leka i hennes stora lekplats. Då har glädjen infunnit igen och så blev dagen kul till slut.

Middagen hemma var planerad sen länge på beställning av Leo & Carl;korv och pommes och nej det var inte vad jag var sugen på.
Lammfilé blev det i stället till stora sonen och mig- magsjukt barn ville inte ha någonting sånt alls-
En riktigt krämig rotsaksgratäng och stekt ostronskivling med grädde till.
japp det var mer en lördagsmiddag i min smak och lite mer likt det jag hade tänkt äta ute i kväll, på den där middagen jag nu inte vill tänka på vad jag missat.

Rotsaksgratäng 4-5 portioner

4 stora potatisar
1 morot
1 gul lök
5 jordärtskockor
2 svartrötter
1 palsternacka
3 dl grädde
2-3 vitlöksklyftor
salt
peppar

Jag river potatis och övriga rotsaker som man gör i en Jansson, vet inte varför men det blir så mycket godare!
Lägg allt i en ugnsform och slå över grädden med saltet och den pressade vitlöken i.
Toppa med riven ost. In i ugnen på 225 grader ca 45 minuter, du kan behöva ha folie överst på slutet så gratängen inte bränns




Svampen hackar jag rätt fint och steker med smör, självklart går det lika bra med vilken sorts svamp som helst men ostronskivlingen är riktigt god.
Stek den lite knaprig och salta och peppra och slå sedan över grädde och låt småsjuda i hop så den reder sig.




Lammfilén slutligen.
Stek den på hög värme i smör.
Krydda med lite örtsalt, citronpeppar och pressad vitlök. Strö lite rosmarin över och bryn den runt om men låt den inte bli genomstekt.
Ta den åt sidan och vira in den i folie och ställ in i ugnen med termometer. Låt den gå upp till 55 grader och låt den sedan vila några minuter innan du skär upp den.
Lamm ska serveras riktigt varmt, helst på varma tallrikar.















Ett litet husmoderstips på vägen. När ni ändå gör en gratäng ; gör två i stället. Det är försumbart med extra tid det tar att göra två. Men ovärderligt att ha en i frysen att ta fram en morgon innan ni går till jobbet och vet att dagen kommer bli stressig och sen. När man kommer hem värmer ni den snabbt och serverar med vad som helst som går snabbt; förslagsvis kallskuret av något slag.

Trevlig lördagskväll på er.
I morgon är en ny dag, vem vet kanske den blir som planerat :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar