lördag 20 oktober 2012

Vardagsmat och vardagsstress och livspussel




Hur äter vi?
Snabbt ska det gå, fast food in the fast lane. Nytigt, fort, gott och mättande. På en kvart efter jobbet behöver man senast ha maten på bordet när man har trötta barn som vill ha mat NU eller alternativet att de
a ) somnar i soffan vid Bolibompa som man desperat tar till.
b) slåss vid benen på en och skriker "mammmammmmamamm Olle slog med" " Det gjorde jag inte men du sa dumhuvudet först" medan man försöker få dem delaktiga i att hacka gurkan för det är ju så jävla mysigt att laga mat i hop och så himla viktigt att ha barnen med i vardagsbestyren - Och hallo, hur mycket näring är det i gurkan ?
Ungefär här känner man doften av vidbränt ris som man tänkt sno i hop på en kvart till lite färdig påssås som snart gör det vidbrända riset sällskap tillsammans med kassler och köket ser ut ungefär så här.
Då kommer den äldre sonen hem från fotbollsträningen och säger " Öh mamma jag är vrålhungrig , finns det något käk?"





Nej vi har det inte så här, men jag vet att det är ett stressmoment hos inte så få familjer.
Jag vet att man slinker in på affären ( i smyg innan man hämtar barnen från dagis) och kliar sig i huvudet och funderar på vad f-n man ska hitta på för mat i dag då som kan var färdig om en halvtimme innan det här nyss beskrivna kaoset tar fart.

Vi är alla olika, en del som jag älskar att laga mat och planera och har helt enkelt kanske anlag för att få till det rätt bra.
Jag är dåligt på annat, tro mig. Min kollega tittade förvånat på mig när jag erkände att jag inte kan sy en raksöm på ett par gardiner, utan lämnar in dem hos skräddaren för en hundring.
Ja jag är 45 år, har fyra barn och kan inte sy.

Jag har för all del en symaskin, en gammal Huskvarna som jag nyss fått hem av min kompis. tack Solveig!. Men jag tror inte jag ska sy med den utan ha den som en möbel.





















Jag är inte heller så där duktig på blommor och i mitt köksfönster har jag nu i stället dessa godsaker som ska tillagas i veckan.













En annan "hobby" jag har är att handla mat. Helt själv ganska sent i affären gillar jag att strosa runt och planera maten där och då. Inga strukturerade matlistor, utan jag handlar på mig lite basvaror och sen fyller jag på med vad jag hittar till bra pris, vad som ser gott ut och gärna säsongbetonad mat. Exempelvis äter vi otroligt lite tomater på vintern, de smakar plast då och är dyra.
Då frossar vi i rotsaker i stället.
Dagens skörd blev ett berg med kött; älgstek, högrev, ekologisk kyckling, massa rotsaker, köttfärs och annat smått och gott.
Vill ni ha recepten på vad jag ska laga så titta in i veckan.
Det kommer bland annat bli Butternut squash soppa - vår vegetariska matdag. kantarellfyllda Köttfärsbiffar med krämig rotsaksgratäng, torsk och potatis i foliepaket som förbereds kvällen innan och bara stoppas i ugnen när vi kommer hem från jobbet och dagis.
Det kommer bli någon gryta på högrev och kanske pulled beef ( ni vet dragen gris men nu på nöt i masa chili).
Självklart kommer jag inte stå vid spisen då och göra maten från grunden efter jobbet, utan det måste för att fungera förberedas lite dagen innan och till viss del i helgen. Men nej, jag står inte 24/ 7 vid spisen på min lediga helg och lagar mat!
Kika gärna in under veckan får ni se!





Vår fredagsmysmat blev små minipajer i stora muffinsformar.
Vackra kanske de inte var, jag sa ju att jag inte kan baka.
Men jisses i min låda vad goda de blev!




Ingredienser degen.

1 dl kesella
2 dl mjöl
40 gram smör

Rör i hop degen och gör små skal ( eller en stor) som får förgräddas ca 5 minuter i ugn på 200 grader.
Fyll sedan med äggstanning

Ingredienser äggstanning

2 dl mjölk
2 ägg
2½ dl riven valfri ost
200 g strimlad skinka
4 cocktailtomater delade på mitten
lite salt
Rör i hop stanningen och fyll pajskalen

Ställ in pajen i ugnen nu ca 30 minuter, klart att servera.

Och när man nu gör en paj kan man lika gärna göra två eller tre. Så har man en till den där tokstressiga dagen när man jobbar sent eller barnen ska på fotboll och man slipper stanna vid den där hamburgerkedjan, ni vet vilken jag menar med hungriga barn.


Trevlig helg på er! // Lena

9 kommentarer:

  1. Underbart inlägg! Vi har ibland matakuten (som jag kallar det) hemma hos oss när vi kommer hem hungriga efter jobb/skola/dagis. Jag är urkass på att planera vår veckomeny, men bättre på att svänga ihop snabb mat. När det kommer till att sy och ta hand om blommor är det också illa... :-)
    Ha en fortsatt trevlig helg.

    SvaraRadera
  2. Kanske hänger det i hop, är man duktig på mat och (dessutom är sjuksköterska som du och jag)så blir blom och sy ådran inte lika utvecklad ;)

    trevlig söndag!

    SvaraRadera
  3. Känner igen det där med livspussel, stress och vardagen :) Ibland har jag en eller två rätter som går supersnabbt att göra i bakhuvudet (och alla ingredienserna i skafferiet alltid) och så bara kör jag...

    Önskar dig en finfin söndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja vissa varor har man liksom alltid hemma så man kan sno ihop något mycket enkelt på 10 minuter om det kniper.

      Trevlig söndag själv.

      Radera
  4. Paj är ju så gott och så underskattat, går ju att variera i det oändliga. Känns som om det varit "ute" med paj ganska länge nu så det blir säkert inne ganska snart igen = bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Upplever också att det varit lite "ute" med paj. Men som tur är så är jag ganska ointresserad av vad som ör ute och inne när det gäller mat, bara det är gott och fungerar!
      Man kan ju göra det på vilka ingredienser man nu vill och har hemma. Perfekt att göra sig av med lite rester!

      Radera
  5. Allt som ska sys lämnar jag till svärmor och jaghar bara gröna fetbladiga växter som kan glömmas bort, sådan är jag. Veckomadsedel gör jag inte, utan slänger ihop av det jag har hemma. Men det står på min to-be-better-at-lista, för jag vill verkligen ha en färdig meny att jobba efter.

    Vi har ingen hemsida ännu. Blir kanske en blogg där också, vi får se. Jag kommer använda Malin´s Diner till att börja med iaf.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör inte riktigt heller stenhårda veckomatsedlar, men så där lite på en höft att jag vet att i morgon äter vi fisk...av något slag av vad som finns hemma.
      Men de dagar jag vet att jag kommer hem sent med trötta barn, då förbereder jag något kvällen innan.

      Spännande med butiken. Tänkte om du skickar varor på beställning?

      Kram!

      Radera
  6. Hej Lena!
    Jag är reporter och letar efter vanliga människor i Sverige som inte är rädda att prata om livspussel och resonera kring hur man får in sex i det hela. Skulle gärna komma i kontakt med dig! Mejla mig gärna så snart som möjligt: lisa.rostlund@aftonbladet.se
    Vänliga hälsningar, Lisa

    SvaraRadera