lördag 30 november 2013

Om ni letar efter den perfekta julbloggen ( och blomkålssoppa)

så leta vidare. Jag tänker inte ens försöka skapa det perfekta julhemmet med hemgjorda julsaker, stöpta julljus och drivor av hemgjort julgodis och skriva om det här. Scheman med när man kan göra vad för att hinna så mycket som möjligt under december månad. För att få det perfekta julhemmet med den perfekta julstämningen.
Vi tänker ha en lugn och rolig december, göra det vi har lust med och har tid för och det förmedlar jag gärna till er. Någon julmarknad, lite magi i tomteträdgården med nissen som kikar förbi någon kväll med sin lykta. Kanske den kvällen vi gör pepparkakshuset som inte alltid är det lättaste att baka hos oss. Kanske gör vi ett sockerbitsslott också där rymdhjältarna bor tillsammans i fred med några dinosaurier och en och annan vampyr. Det vet ju vem som helst att sådana varelser bor i trasiga borgar med tak som rasat in av tidens tand.
Men mat äter vi massa gott, i dag bjuder jag dock inte på julmat utan en förrätt vi åt häromkvällen. Blomkålssoppa, hur gott som helt även om lukten är lite speciell.
En soppa som absolut står på egna ben som middag men den här gången blev den vår förrätt.
Mustig, gräddig med sin mjuka smak som blir perfekt ihop med den salta stekta baconen.

Ingredienser

1 blomkålshuvud
4 små potatisar
3 schalottenlökar eller vanlig gul lök
1 liter grönsaksbuljong
3 dl vitt vin
3 dl grädde.
örtsalt
svartpeppar
1 paket bacon

Dela blomkålshuvudet i mindre bitar och lägg med med potatisen och löken i en stekpanna och rosta lätt några minuter.
Häll i vin, grädde och buljong och koka tills det blir mjukt. Smaka av med salt och peppar.
Kör grönsakerna i mixer tills det blir helt slätt och späd med vätska till en tjockare konstisens än soppa.
Lägg i gryta och späd i med grädden till lagom tjocklek, jag gillar när denna soppa är rätt tjock men det är en smaksak och man kan absolut ta lite mindre grädde.
Koka på svag värme och toppa sedan med knaperstekt bacon, om du inte vill göra den helt vegetariskt såklart.
Servera och njut!

Trevlig lördag! / Lena

3 kommentarer:

  1. Jag tycker du har en väldigt klok och sund inställning till julen. Det blir jul oavsett tänker jag. Sen om man gillar att stöka och baka och allt sånt så ska man såklart få göra det men måsten är aldrig bra. Lite tända ljus, nån hyacint och en skål med clementiner och röda äpplen räcker långt i mitt hem så här i december. Soppan verkar god, den ska jag testa nån dag framöver. /Anna J

    SvaraRadera
  2. Har du någon god nyårsmat att tipsa om?

    SvaraRadera