I vår familj brukar det gå åt två kycklingar om vi äter hemma hela familjen. I alla fall om det är grillad och inte i gryta. Men när jag lagade kyckling häromdagen var det bara jag och de små killarna och en tonåring hemma.
Så en pippi tillagades aldrig då
Utan det blev en kycklingdag till och denna gång i lime marinad och med en parmesansås till.
Med klyftpotatis till blev det som en riktigt festrätt, fast det är världens enklaste att bara marinera en kyckling och klyfta lite potatis med skalet på. Lätt som en plätt och fort går det.
Pippi i marinad
Ingredienser
1 dl olja
2 citroner- pressa ur saften men spar skalen
2 tsk örtsalt
3 msk balsamvinäger
Låt ligga i marinad minst en timme, men gärna mer.
Stoppa in de citroner som är kvar i gumpen och fyll även med lite marinad inne i kycklingen.
Ställ sedan in i ugnen på 175 grader ca 1 timme, tills den är uppe i 80 grader i temperatur.
Vänd på den efter ca 30 minuter.
Klart och jättegott till klyftpotatis.
Jag brukar ha kvar skalet på potatisen. Att tvätta av den och bara dela den på fyra går på några minuter. Perfekt snabbmat alltså även om den tar lite tid i ugnen.
Men då sköter den sig ju själv och potatisen brukar bli klar samtidigt som kycklingen om man sätter in dem samtidigt.
Medan potatis och kyckling tillagas i ugnen så görs såsen.
Ingredienser
3 dl creme fraiche ( lättvarianten)
1½ dl riven parmesan
2 pressade vitlöksklyftor
Örtsalt efter smak
Rör i hop allt och låt stå en stund.
Då har man plötsligt en timme man kan göra något annat på. Läsa en saga eller ta ett bad ;)
Eller ligga i soffan och drömma om sommaren som flytt!
Trevlig onsdag! // Lena
Underbart med en extra timme i vardagen. Framför allt när man ätit en god måltid. Ser jättegott ut! Ha en bra dag.
SvaraRaderaAlla extra timmar man kan få är guld och så mycket värt på alla de sätt och vis.
Raderaha en bra dag själv :)