fredag 10 maj 2013

Matsvinnet är oekonomiskt men mest är det oetiskt




Det slängs mat för miljoner per år bara i vårt land. Inte ok med tanke på att större delen av jordens folk svälter.
Jag har skrivit några inlägg tidigare om det här och här och några inlägg till under rubriken Ta tillvara på matrester bland etiketterna.

Tidningarna och olika matsidor skriver mycket just nu om fenomenet och vad vi vanliga människor kan göra för att ta tillvara på maten på ett klokare sätt. Det är lite i tiden så att säga och jag ler åt att min mammas matlagning och alla andra äldres kunskap om mat är inne.
Min med, för mycket av den mat vi köper och handlar är mat med kort datum, eller " mat från ruttna hyllan" som min svåger skämtsamt kallar det för då min syster och jag letar röda lappar.
Nu letar vi kanske inte efter dem, men då de finns där när jag handlar så åker de med hem.
Ska jag inte använda varan just den dagen så åker den in i frysen. Svårare än så är det ju inte. Högrev är en sån där vara som inte sällan reas ut ( varför använder inte folk denna läckra köttbit oftare?)
Perfekt att koka någon timme och sen snabbt grilla den med någon glaze.



Sen har vi frågan om vad man gör med mat hemma som håller på att bli gammal eller där datumet smyger på.
Jo man använder den såklart!
Har man massa mjölk hemma eller ägg med kort datum, så gör ett lass pannkakor. Kan ju frysas och är perfekt att ta fram en stressig dag efter jobbet eller till picknicken. Eller till helgens frukost.
Och lukta och smaka på maten är väl en självklarhet för er, eller?
För inte häller ni väl ut filen med utgånget datum utan att ha luktat på den?

Man får rester över också, till och med vi med stor familj.
Ris exempelvis lyckas jag ofta koka för mycket av.
Det är guld att ha i en bytta i kylen så gör jag en matig sallad någon dag senare.
Den här räksalladen med mango kanske, otroligt god.

Pasta och potatis är ju även det bra baser i många sallader nu i picknick tider.

I alla fall jag gör hellre annat med pengarna man spar på att inte slänga mat!
Varför inte en ny altan ...skoja bara, menade en resa till Toscana ;)

Trevlig helg på er. / Lena

5 kommentarer:

  1. Och rester är ju så gott om man trollar lite med dem!

    SvaraRadera
  2. Det skulle aldrig falla mig in att kasta mat.
    Anväder näsan och undrar hur gjorde dom förr innan nån hittade på datummärkningen.
    Mjölk som är på väg att gå ut - häller man några droppar i kaffet och man ser på en gång om den går att använda. Annars gör man pannkakor, kokar risgrynsgröt på den eller använder mjölken till bakning.

    Visste du till exempel att mjölk går att frysa om man råkar ha för mycket hemma?

    Igår gjorde vi en sallad på ris och kyckling som vi byggde ut med grönsaker och diverse annat. Underbart god blev resultatet.

    Nåt tycks ju du ändå ha lärt dig av mig. ;-)

    Mamma

    SvaraRadera
  3. Hej Lena! Så bra att du ryter i beträffande matsvinnet! Jag skulle önska att alla ställde ner temperaturen i sina kylsåp till 2-3 grader - för då håller matvarorna sig mycket längre! Och använd sedan näsan och tungan för att avgöra om något skall slängas!!
    Hälsningar Ivar

    SvaraRadera
  4. Apropå ägg, så har långseglarna ofta med sig det på sina färder. Då pratar jag om flera månader ute till havs - innan dom kommer åt färsk matigen. För att hålla äggen hållbara en längre tid, så vänder dom på äggen varje dag.
    Det är sånt här jag suger i mig och omvandlar det till mina behov.

    Mamma

    SvaraRadera
  5. Tipsar om boken "Fester med rester" där många matnyttiga tips finns för att få ner matsvinnet.

    SvaraRadera