lördag 1 december 2012

Hemgjorda fiskburgare i stället för Steak tartare och ankbröst

Jo det var gott det med, men som sagt var inte riktigt samma ändå.
Vi har haft en mysig dag inne, sovit lite middag och dessutom varit valpvakt.
Leo bröt ju totalt ihop när han fick höra att han inte fick sova hos moster och valpen, så valpen fick komma hit i stället.
Hundpromenad i trädgården i snön och valpen kissade inne på köksgolvet.
Han tuggade på mina fina tofflor och var allmänt busig. Till barnens förtjusning då, just för att det var mina tofflor.
Sen åkte han hem och sov, ganska trött gissar jag, precis som mina tofflor.
Sen var det dax för middagsplaner.
Och ska man sen ställa in en middag borta, kan man lika gärna äta något gott hemma. Så jag gjorde fiskburger med räkor.
Orken att ta mig ut för att införskaffa färska räkor fanns inte, annars är det att rekommendera.
Och de här fiskbiffarna är lika goda till pressad potatis med någon kall sås till, men barnen krävde burgare och burgare det blev.














Ingredienser

½ kg färska räkor
250 gram torsk
250 gram lax
eller annan valfri fisk
1 ägg
½ dl crème fraiche
2 msk mjöl
Salt & svarpeppar
Svartpeppar
1 msk fiskfond
½ hackad chili
Smör att steka med



Mixa allt till en färs















Provstek en burgare och se att den håller i hop att steka, om den är för lös ha i mer vetemjöl.














Sen är det bara att hugga in med de tillbehör man nu vill ha; hamburgare, sallad, tomater, lite avokado, citron eller pressad potatis, löjrom och crème fraiche.
En rätt som kan vara hur enkel eller hur lyxig man vill alltså.
Passar ju perfekt till kräsna barn samtidigt som de vuxna pimpar till rätten med mer flärdfulla tillbehör.














Nu ska jag fortsätta mitt soffhäng med min nya bok " Fjäril i koppel" av Zinat Pirzaideh.
Otroligt bra bok som varmt rekommenderas!
Ska nog ta en mun whisky av maken (han jobbar ju )där framför brasan så blir nog kvällen rätt trevlig den också.
Om än inte musikal eller restauranglik. Inte dålig alltså, bara inte det jag planerat.
Trevlig lördag // Lena



10 kommentarer:

  1. Mycket gott med fiskburgare. Det var det otroligt längesen jag gjorde. Jag brukar faktiskt göra det på gädda. Färsbiffar av olika slag är nästan det enda man kan ha gädda till, men det är å andra sidan väldigt gott.

    Hälsningar
    Anders, www.barariktigmat.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har också gjort på gädda för länge sen och gäddfärsbiffar är riktigt gott !

      Radera
    2. Gädda är mycket jobbigare för man måste mala den innan man kan sopa ner den i matberedaren. Den är så hård och trådig i köttet att det bara fastnar och kör ihop sig annars.

      Å andra sidan fastnar också de förhatliga Y-benen i kvarnen så man behöver inte stå och svära över att få ur dem när man filéar fisken. Gör man på det sättet så är det nästan enkelt att rensa och laga gädda.

      Radera
  2. Mmm gillar fiskburgare. Är lite nyfiken på vad du planerar/spånar på :-) Hoppas du/ni har en skön söndag och advent.

    SvaraRadera
    Svar
    1. kan inte du maila mig på min privata adress som finns.
      jag försökte leta efter din men hittar ingen på din sida?

      Lena

      Radera
    2. Jodå, det finns en mejladress till mig en bit ner på höger sida på bloggen. Men jag mejlar dig.

      Radera
  3. Gud vad gott! Nu blev jag hungrig! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riktigt god bra mat som faktiskt är ganska enkelt att göra och som kan varieras på olika vis med olika sorters fisk, räkor eller kräftstjärtar.

      Radera
  4. Wow:) En guldstjärna till dig! Själv vet i tusan om jag hade vågat egna burgare på fisk. Vilken tönt jag är, jag vet;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får prova, det är faktiskt väldigt enkelt och mycket godare än de man köper färdiga.
      Man kan panera dem i lite ströbröd om man vill, men jag tycker de är lika goda så här.

      Radera