måndag 22 oktober 2012

Älgstek med rotsaksgratäng & timjansås.



Klassisk söndagsmiddag men med rotsaksgratäng som är så mycket godare än potatisgratängen. Och nyttigare!
Tänk er smaken av jordärtskocka, palsternacka, rotselleri, moror, lite neutral potatis, lök, grädde och ost. Vad kan gå fel? Ingenting faktiskt.

Jag skivar inte mina gratänger utan strimlar allt i stället. Fråga mig inte varför det blir godare. Det bara är så som jag säger till mina barn då de i bland svarar svåra frågor jag inte kan besvara!














Ingredienser 4 portioner
4 stora potatisar
1 morot
1 gul lök ( jag hade röd och det gick bra det med)
5 jordärtskockor
1 palsternacka
1 bit rotselleri (ca en kvarts)
3 dl grädde
salt
peppar

Riv potatis och övriga rotsaker som man gör i en Jansson som stavar i stället för skivor.
Lägg allt i en ugnsform och slå över grädden med saltet och lite peppar. ( vitlök man man såklart ha i också, men den här gången ville jag inte ha det till älgen.
Toppa med riven ost, gärna Västerbotten. In i ugnen på 225 grader ca 45 minuter, du kan behöva ha folie överst på slutet så gratängen inte bränns
När jag ändå nu gjorde mig det stora omaket att skala och strimla så passade jag på att göra en till komman veckas middag också.
Skönt att ha att ta fram en stressig dag efter jobbet och vi lagade kantarelljärpar också som vi bara brynde hastigt innan de frös in- färdiga att bara ta fram någon gång i veckan. Recept kommer då.


Till rotsaksgratängen serverades till mina barns lycka älg. Jättespännande att äta älg sa det.
-Lever älgen mamma, frågade Carl. Något han frågar om all mat nästa jämnt.
Sen satte de i gång att krydda och dona och röra i grytorna.
Som ni ser så lagas det mat i pyjamas. Vår favoritklädsel på helgerna.
Jag är ingen fan av att laga mat i hop annars med barnen mitt i veckan när både de och jag är trötta efter jobb och dagis. Men så här en söndag morgon när man är ledig är det mysigt.

Steken gneds in i örtsalt och timjan och bryntes med rödlök och palsternacka.
Sedan slog jag över lite buljong ( bara i botten, den ska alltså inte täckas!) och låt den sjuda på svag värme tills den kom upp i 65 grader då steken togs upp för att sedan lindas in i folie där den fick vila när vi var på utflykt.

Carl spexar.














En ganska dimmig men vacker och skön dag och vi tittade på änder, folk som fiskade i Mälaren och alla vackra höstlöv.


På Björnö där vi var brukar det finnas gott om hjort och Leo ville verkligen se en. Men såklart hittade vi inte en endaste liten hjortskrutt den här dagen.

Men killarna var lika glada för det och vi bestämde oss sen för att åka hem till vår älgstek i stället.




Till steken gjorde jag en riktigt gräddig sås. Lite lagad på en höft vart det.
Men på ett ungefär så här:
1½ dl av skyn från steken.
3 dl grädde
2 tsk timjan.
Smaka av med lite salt.
Ha i alla ingredienser i en kastrull och koka.
Låt koka så den blir så där krämigt gräddig och lagom tjock.

Ha en skön vecka. Det är riktigt vackert där ute trots diset, dimman och regnet. // Lena


6 kommentarer:

  1. Mmm, vilken måltid! Helt i min smak.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja riktigt gott var det och faten slickades rena nästan :)

      Radera
  2. Så fruktansvärt gott det verkar. Önskar jag kände lite jägare så man kunde komma över lite mer vilt. I mitt kök har jag infört ett barn i taget som hjälpredaregel, annars får mina franska nerver spatt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Önskar också vi hade lite jägare i släkten/ bekantskapskrets.
      Får köpa mitt kött i affären...:)

      Radera
  3. Å så gott med älgkött. Jag är uppvuxen på det eftersom min pappa var älgjägare men numera blir det väldigt sällan vi äter älg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi äter det tyvärr inte heller så ofta Men himla gott är det!

      Radera