lördag 29 september 2012

Whiskymarinerad kyckling med Gnocchi i paprika & soltorkadtomatsås

Åh, åh åh vad gott!
Middag för en kung blev mitt experiment i köket i dag. Fast jag ska erkänna att Leo som egentligen älskar all mat ratade detta. Carl däremot och vi andra åt så vi storknade.


Ingredienser till marinaden


3 msk kinesisk soja
1 msk tomatpuré
1,5 dl olivolja
½ dl whisky
2 msk vinäger ( jag tog mango)
Några droppar jalapeñossås

Låt kycklingen ligga i marinad minst en timme innan den grillas på 175 grader, ca 1½ timme. Kärntemperaturen ska vara 80 grader.

Gnocchin då, ja det är absolut en underskattad snabbrätt. Finns färsk på påse som tar 2 minuter att koka.
Men man kan såklart göra den själv, vilket jag dock inte provat. Än.
Gnocchi betyder helt enkelt bitar och görs på potatis.
På en del håll görs den dock på vetemjöl eller mannagryn.

Men i dag köpte vi den alltså färdig och jag gjorde en gudomligt god sås till, lite utifrån det recept med den paprikadoftande kycklingen i soltorkad tomatsås jag brukar göra.

Ingredienser till såsen

1 burk soltorkade tomater
½ dl inlagd grillad paprika
2 msk tomatpuré
2 msk soya
1½ dl vatten
2 msk kalvfond
2 dl grädde

Till sen.
4-5 cocktailtomater
1 näve ruccola

Klipp bitarna av de soltorkade tomaterna och den inlagda paprikan fint och ha i stekpanna. Lägg ner aningen av marinaden också, någon matsked är lagom.
Lägg i tomatpurén och sojan och stek hastigt någon minut.
Slå sedan ner vattnet och låt koka så vätskan reduceras till hälften.
Ha i kalvfond och grädden och låt sjuda så såsen blir lagom tjock.

Koka nu gnocchin och rör sedan ner den i såsen och ha sedan ner de hackade tomaterna och ruccolan.
Servera direkt till kycklingen. Men helt ärligt, rätten står sig helt som ensamrätt.
(Så jag sätter detta inlägg även under vegetariskt, ni som bara äter vegetariskt får hoppa över kycklingen).

Så har ni inte provat Gnocchi ännu så gör det.
Själv ska jag prova mig på att göra den själv. Hur svårt kan det vara?
En kall öl till, fast ett glas rött vin hade kanske varit godare.












Sen beviset, ett glas från Mac Donalds bredvid min tallrik.
Vi åt lunch där i dag, på snål Mac Donalds som Leo och Carl säger.
Hur tusan kan en sån restaurang ( ja jag vet de är väl ingen riktig sådan direkt) som ändå riktar sig till barnfamiljer. Således äter barn där. Små barn. Som blir kissnödiga fort.
SÅ MÅSTE MAN KÖPA SMS KOD FÖR ATT KOMMA IN PÅ RESTAURANGEN!!!
Bottendåligt och jag ger 33 miljoner minuspoäng för den dåliga servicen att inte låta sina kunder kissa gratis.

Trevlig helg på er. // Lena








6 kommentarer:

  1. Vilken underbar lördagsmiddag.Och gnocchi är verkligen gott och lätt att göra själv också. Men vi köper också oftast. Ha en bra dag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det var verkligen gott. Nu har jag inte ätit hemgjord gnocchi, men den här färdiga är inte dum den i alla fall.
      ha en skön dag du med!

      Radera
  2. Mmm, det här såg verkligen smarrigt ut. Till och med whisky i marinaden, ja då är det verkligen festligt! ;)

    Gnocchi är också gott, vi har vid något enstaka tillfälle gjort vår egen och nej, det är inte svårt men det går självklart fortare att köpa den. Kanske dags att damma av receptet för vi har sett flera andra matbloggare äta gnocchi den senaste tiden. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tur maken dricker whisky så det finns hemma till maten ;)

      Radera
  3. Hej Lena,

    Det här lät ju vansinnigt gott, mmm! Åt gnocchi för några dagar sedan, gott men lite tungt.

    Jag ska öppna gårdsbutik med inredning här hos mig i Glommen. Ska bli sååå skoj och spännande. Vill bli klar och få öppna.

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vad mysigt. Men du vart ligger Glommen så jag vet om jag är ute och far i landet?

      kram Lena

      Radera