Stekt torsk är nog bland det godaste man kan äta i fiskväg.
Som liten var det billig vardagsmat som man åt varje vecka. Nu är torsken inbjuden i finrummet där den definitivt hör hemma även om jag tycker att den passar som vardagsrätt också.
Faktum är att bland mina matminnen i kategorin fisk så är det just en torskrätt som ligger på första plats. Min man och jag förlovade oss på Island och åt en kväll på restaurang Caruso i Reykjavík där jag serverades dagens fångst som visade sig vara pinfärsk torsk tillagad med skirat smör och kryddor. Så fantastiskt enkel men god, tyvärr har jag aldrig lyckas återskapa smakerna hemma. Inte så konstigt kanske då det ju var timmar innan den sprattlade i havet och hela stämingen av en förlovningsresa är svår att återskapa hemma sen.
Den här rätten hade jag inga ambitioner att laga _Den_ Torskrätten, utan det är en helt vanligt enkel stekt torsk med gräslöksås och pressad potatis till.
En vardagsrätt helt enkelt som går otroligt fort att laga och är allt annat än svår eller krånglig.
Egentligen behövs inte ens ett recept för så lätt är det faktiskt, men här kommer ett i alla fall.
Ingredienser
4 st bitar av torskryggar
smör att steka i
2 dl grädde
1 dl färsk gräslök
salt & Peppar
Stek torsken på medelhög värme i rikligt med smör någon minut per sida, salta och peppra.
Slå på grädden och ha över gräslöken och låt den småsjuda någon minut.
Klar att servera till lite pressad potatis eller ris.
Med en kall öl till blev det lite fest mitt i veckan också, vilket vi som jobbar skift kan unna oss i bland.
Vem sa att fisk var krångligt att laga, det är ju världens enklaste snabbmat!
// ha en skön tisdag. Lena
Vi gillar fisk skarpt, inte alls varken svårt eller trixigt:)
SvaraRaderaVad fina ni var i tidningen allihopa! Vad kul :)
RaderaJa fisk är verkligen så enkelt att laga och man kan knappt misslyckas med det. Fort och gott också.