Att en sådan enkel sak som en picknick korg och en solig höstdag i skogen kan få en att må så bra.
Jag verkligen älskar att plocka svamp men har inte kommit ut så mycket som förr om åren, av naturliga skäl kanske.
Men häromdagen så kom vi ut på en riktigt härlig tur med barnen som var överlyckliga över att hitta svamp.
Sen satt de på en filt och fikade och fikade medan vi slog lovar om dem och plockade och plockade av det gula och bruna guldet.
Hemma rensades all svamp och stektes.
Men innan vi ens åkte till skogen så stekte jag högrev i större bitar och den fick koka ett kort tag i rödvin, buljong, salt och vatten.
Väl hemma igen så fick den koka lite till, ca 1½ timme så att köttet bara föll isär och smakerna av fonden gör att man egentligen kan äta köttet så där rätt upp och ner om man vill.
Men det gjorde vi ju inte utan det fick svalna lite medan jag gjorde klart resten av grytan.
Ingredienser att koka köttet i.
1 kg högrev
2 dl rött vin
3 dl buljong
salt och peppar
smör att steka med
Stek köttet så det får lite färg och ha sedan i vätskan och saltet.
Använd gärna en stor stekgryta.
Koka köttet ca 1½-2 timmar i vattnet, vinet och buljongen. Kan behöva pytsas på mer vatten så att köttet täcks hela tiden.
Lägg åt sidan så det får svalna.
Ingredienser till grytan
1 dl tomatpuré
2 dl stekt svamp av blandad sort
1 paket bacon
1 burk cocktailtomater
2-3 gula lökar alternativt schalottenlök, ca 10 stycken
salt & Peppar
Låt resten av vätskan koka häftigt så det reduceras till hälften och ha sedan i tomatpurén.
Stek bacon i bitar, lök och svampen och lägg ner i grytan.
Strimla köttet som nu svalnat lite i lagom stora bitar
Låt allt koka i hop sig och ha i burktomaterna.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med kokt potatis, som med fördel sen mosas i hop med såsen, som är så himla god att den kan ätas med sked.
Mycket godare blir det inte !
// Trevlig onsdag. Lena
Gud så mycket gott du gör! Man dreglar när man kikar in här.
SvaraRaderaHar nyss kommit hem från jobbet & väntar på att några bröd ska grädda färdigt (ovanligt va?) Blir gött till frukosten. Verkar dessutom bli ett bra recept att dela med sig utav....
Har du ngn bra idé om vad jag kan göra med en kalkonstek som ligger i frysen? Vill inte göra just en "stek"...
Kram Marléne
Måste verkligen prova att baka. Du får ta med dig lite jäst så ska jag ge bakningen en ny chans i livet.
RaderaTyvärr är jag rätt dålig på kalkon, jag gör bara stek men det är ju inte fy skam det heller :)
Jag tycker det är rätt bra att koka länge och bråka kalkon, lite som "pulled pork" men man ska inte alls koka lika länge. Var med och känn med en gaffel från och till så du inte kokar den till gröt. Passar bra med äpple och god fransk cider till kalkon.
Raderawww.barariktigmat.se
Att gå i skogen och ha med sig matsäck är verkligen mysigt! Hittar man en och annan svamp också på vägen är det ju extra kul. God din gryta ser ut. Vi tänkte också göra en lite höstig gryta ikväll. Ha en skön helg.
SvaraRaderaHelt underbart är det och i dag hade vi en tretimmars tur med 12 kg svamp som resultat. kantareller, Karl Johan, svart trumpet och trattisar.
RaderaNu återstår bara rensningen!
Hoppas din helg också blir skön och att du kanske får hem lite svamp du med :)
Då provar vi den...återkommer...
SvaraRadera--
Anders
Anders, hoppas den smakar bra. återkom gärna :)
RaderaJa man borde göra något av svamp igen. Jag plockar alltid så satans mycket och just då brukar det bli enhel del svampmat, sen lessnar man lite. Nu var det en månad sedan ungefär så det kan nog vara dags för en gryta.
SvaraRaderaSer att du inte rensar i skogen. Sedan jag började göra det har svamperiet blivit klart lättare. Det är så tråkigt att sitta med det där hemma. Nu när allt är rensat när jag kommer hem är det bara att ösa ner i svamptorken :-)
Jag brukar oftast grovrensa i skogen när jag går själv utan barn.
SvaraRaderaMen jag är ok med att rensa hemma, lite meditativ sådär med en kopp te eller ett glas vin beroende på veckodag ;)
I veckan som kommer ska vi äta kantarelljärpar av något hopkokt slag.
Har svårt att tröttna på svamp!