måndag 3 september 2012

Slowfood och söndagsmiddag, Kalvstek i lergryta


Stek är torrt och segt säger maken, eller sa innan han smakade stek i lergryta. Den tillagas långsamt på 100 grader och det tar ca 3-4 timmar men det är väl värt att vänta på!
Dessutom sköter den sig helt själv medan man gör vad man nu vill en regnig söndag.
Vi roade oss med ett barnkalas här hemma då Leo & Carl fyllde 4 år i går och vi hade nästan hela dagis här på skattjakt och tårta.
Spindelmannen tårta, dock ej gjord av mig.

Killarna fick så mycket fina paket av släkten och alla dagiskompisar. Spel, böcker, lego, pussel, rockenoll gitarren som de önskade sig mest av allt i hela världen av oss galna föräldrar. Till tonåringarna ska jag köpa öronproppar.
Leo och hans rockenrollmin.














Efter kalaset åt vi kalvstek, stekt långsamt i lergryta och med dofter av timjan och lök. Fantastiskt gott helt enkelt.
Och en rätt man omöjligt kan misslyckas med då den i princip sköter sig själv efter att man gnidit in den med kryddorna.

Ingredienser

1 kalvstek ca 1 kg
salvia, en rejäl matsked eller två.
örtsalt att gnida in steken med.
3-4 msk kalvfond ( eller stark buljong)
2 gula lökar
10 champinjoner

Lägg lergrytan i vatten ca 2 timmar innan du ställer in steken i ugn.
Pensla eller gnid in steken med fonden och kryddorna och lägg den sen i grytan.
Dela löken och lägg med i grytan, samt hela champinjoner.
Ställ sedan in i kall ugn och vrid nu på värmen till 100 grader ( för snabbare tillagning ställ upp ugnen på 175 grader, då tar rätten ca 2 timmar och blir också riktigt riktigt god).


Till den här ljuvligt möra steken som smälter i munnen serverades det kokt potatis och gräddsås. Gjord på riktig grädde och utan mjöl, som sås ska vara alltså och det är ju ändå söndag.

Ingredienser.

1 dl av skyn från steken
3 dl grädde
Koka i hop allt i kastrull och låt den småsjuda tills den krämigt tjock. Såsen ska verkligen småbubbla för att få sån krämig konsistens.
Rönnbärsgelé serverades det också till, men den kan jag dock inte själv ta åt mig äran av att ha gjort även om jag funderar på att koka i år.







Har i dag en ledig dag och ska med de små liven till tandläkaren. Andra aktiviteter denna soliga septemberdag är att handla och planera veckans mat.
På matlistan står bland annat både stifado, köttfärsbiffar med pepparsås och kyckling med soltorkad tomatsås. Säkert blir det fiskpinnar och potatismos också någon dag, killarnas favoritmat. Men den observante Leo har konstaterat att "pappas fiskpinnar kommer från ett paket och så steker han dem, du mamma doppar fisken i ägg innan du steker dem".
Precis så är det och faktum är att de gillar pappas fiskpinnar bättre.

Trevlig vecka / Lena











2 kommentarer:

  1. Kalvstek, det gjorde ofta min mormor. Dock inte i lergryta men kan tänka mig att den blir saftig och god. Måste nog leta reda på min gamla gryta.
    Du får matlagning att låta så enkel och det gillar jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst väcker det barndomsminnen, min farmor brukade bjuda på det. med salt gurka som farfar lagt in.

      Radera