söndag 5 maj 2013

Späda nässlor och den första gräslöken


En kopp med en ljuvlig soppa med de där små näpna ( med betoning på små, väldigt små)nässlorna
Soppan i kopp åts på altanen- ok den nu halvt nedrivna altanen, medan maken grillade.
En kall öl och livet är ganska gott en blåsig dag i maj.

De var en så liten skörd men helt lagom ändå till varsin kopp var till mig och maken. Här med schalottenlök, vitlök och lite vitt vin som får koka ihop med det gotta innan grädden slås på.

Ingredienser Nässelsoppa i kopp

2 dl späda nässlor
2 schalottenlökar
1 vitlök
smör att steka i
1 dl vitt vin
1 dl grönsaksbuljong
1 dl grädde

Rensa och skölj nässlorna.
Häll bort vattnet
Hacka löken, stek i smör och stek nässlorna hastigt.
Pressa i vitlöken
Slå över buljong och vin och reducera till hälften
Ha i grädden och koka till soppan blir lagom tjock
Servera i kopp och toppa med rökt lax, några räkor eller bara njut av den naturell.

Sen hade vi en till liten god rätt innan köttet. En pannacotta med nyskördad gräslök. Oj oj oj vad gott!
Med matjessillen var det en perfekt lite munsbit och sen när färskpotatisen kommer, så är rätten i det närmaste perfekt!




Ingredienser Gräslökspannacotta

2 dl grädde
2 dl matlagningsyoghurt
2 blad gelatin
2 dl gräslök
Örtsalt och en knivsudd vitpeppar

Hacka gräslöken fint och blötlägg gelatinen i vatten.
Koka upp grädden och ha sedan i yoghurten, gelatinen, lite salt och vitpeppar.
Låt koka upp och vispa ordentligt.
Fördela i små skålar och ställ in i kylen ca 1 timme.

Jag la ur min pannacotta på en tallrik, men det blir nog finare om man toppar med godbitarna i själva glaset eller formen.
Nu blev den lite knölig, men himla god!




Nu ska vi ta picknickkorgen ut i vårsolen, för alldeles nyss när vi konstaterade att solen sken sa Leo 4 år:
-Mamma är det en picknickdag?
Och det är det ju!

Trevlig söndag på er! / Lena

10 kommentarer:

  1. Jag har aldrig ätit nässlor :) Låter skönt med picknick, njut av dagen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh då har du en god soppa framför dig!
      Nästa helg tänkte jag göra en slags pannacotta på nässlor med pepaprrot och annat gott.
      Ska frysa in nässlor till vintern i år och de här späda vårnässlorna är så goda och fulla av nyttigheter!

      Radera
  2. Oj,oj vad det såg gott ut. Får nog ge mig ut och skörda lite nässlor i dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas du fick ihop en liten skörd!

      Radera
  3. Gräslökspannacotta låter makalöst spännande:) det här receptet sparar jag. Tack:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. det var riktigt gott men jag tror jag har i lite mer gelatin nästa gång och låter den vara kvar i koppen för att dekorera där,
      Men riktigt gott!

      Radera
  4. Så du hittade något att göra av nässlorna, härligt! Soppa är gott dock har jag bara gjort nässelscones själv :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. då har du en riktigt god vårsoppa framför dig!

      Radera
  5. Mums så gott med nässelsoppa!
    Aha, altanrivning hos er. Vi ska börja snart vi också... *suck*

    SvaraRadera
  6. Visst är det gott. Bästa nässelrecept blir en kräm eller pannacotta med pepaprrot och löjrom.
    Galet gott!
    Mmm altanrivning, så inte kul!

    SvaraRadera