söndag 10 mars 2013

Beef faijitas, i stället för fredagstacosen.


Vi är ingen tacosfamilj i alla fall inte på fredagar. Tvärtom kan vi nog mer äta det som en snabbrätt mitt i veckan.
Men nu ville barnen ha tacos och jag kom på den strålande idé att servera mexikansk tacos eller faijitas men på biff.
-Åh mamma det låter gott men vad är det?
-Hm det är nästan som tacos men godare, mer för stora barn. ( ja man får lura barn om syftet är gott)
-ok ok ok mamma vi gör det, vi är stora.
Så beef faijitas blev det och my vad alla åt!
Biffen la jag i marinad redan på förmiddagen där den fick ligga och gotta till sig med olika kryddor som rökt paprika, spiskummin, örtsalt och lite till.
Sen stekte jag den långsamt i panna ( grillpanna hade varit snyggt men jag äger ingen och jag har inte utegrillen iordninggjord ännu ) och lät den få en lite ruff yta men ganska röd inuti ( ca 60 grader kärntemperatur).


Jag hade tänkt göra egen salsa inspirerad från Anders på Bara riktig mat. Men jag hade varken tomatillos eller färsk koriander hemma. Så jag var lat och körde på vanlig tacossås
Alla slickade faten så jag tror jag lyckades sälja in mer tex mex i framtiden utan att för den delen behöva äta tacos.

Ingredienser till marinad

1 dl olja
3 hackade vitlöksklyftor
3 msk Worcestershire Sås
½ dl pressad lime eller citronsaft
3 msk spiskummin
1 msk chili
1 msk paprika ( gärna rökt)
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 tsk socker

Blanda i hop alla ingredienser och lägg köttet i marinad minst någon timme.
Stek sen köttet till ca 60 grader. Låt vila i folie ca 15 minuter och skär sedan i strimlor.


Marinaden som blev klar användes en gång till då vi stekte grönsakerna.
Paprika i olika färger och strimlad lök
Vi hade också riven cheddarost, hackad gurka, oliver, tomater, gräddfil och andra klassiska tillbehör där man kan vara hur enkel eller avancerad som helst.
Men nästa gång gör jag egen salsa på tomatillosen.



Det är en hel vecka kvar till nästa helg och i dag är det söndag.
Lutar åt en klassisk skinkstek men tillagad i lergryta.
Vad äts det hos er andra så här på söndagen?



/ Trevlig söndag. Lena



15 kommentarer:

  1. Riktiga lyxtacos - helt i min smak!

    SvaraRadera
  2. Så gott så, det finns ju så mycket goda varianter av den vanliga tacosen:) Smart drag att få med ungarna på detta goda!
    Här blev det vildsvinsfilé med ugnsrostade rotfrukter till middag, gott gott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja för konceptet tacos är ju kanon med massa smått plock att fylla ett bröd i.
      Men det finns ju mer eller mindre lyxiga sätt:)
      Er vildsvinsfilé lät otroligt god!

      Radera
  3. En av de bästa sakerna med att ens barn växer upp är att man slipper den där fredagsmaten som är så trist! Tacos kan ju vara gott men inte varje fredag. På dina bilder ser maten förföriskt god ut!

    Vi åt grillade kycklingfiléer med rotfruktsgratäng, kokta färska knipp-morötter och en fantastisk grillsås från restaurangen Texas Longhorn i Göteborg. Rökig smak! Vi kunde dock inte grilla ute för det vara så sabla kallt, men snart snart är det vår! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag har benårt vägrat låta den smyga sig in hos oss.
      Frågar jag Leo vad han mest önskar sig säger han biff och Carl svarar räkor :)

      Radera
  4. Kul att kunna inspirera. Ser jäkligt gott ut gör det också. Får du inte tag på tomatillos så kan du ersätta det med physalis, de ligger väldigt nära varandra i smak. Physalis verkar vara väldigt billigt nu dessutom, jag köpte två tråg för en tia på Coop igår.

    Hälsningar
    Anders, barariktigmat.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är riktigt sugen på den där med tomatillosen. Ska se vad jag kan komma på att servera till redan nu i helgen annars.
      Tack för tipset om physalis!

      Radera
    2. Jag har bara hört ryktesvägen om att Coop hade det vid ett tillfälle. Däremot har jag några burkar av den här som jag var dum nog att köpa från England
      http://cdn1.cdnme.se/cdn/9-1/3894094/images/2013/p1000444_50fc59d4ddf2b30b6a8677ea.jpg

      Radera
    3. tack. Ska åka förbi våran stora coop med bra sortiment och se :)

      Radera
  5. Vi äter inte tacos särskilt ofta så det är rena feststämningen här hemma när vi har det. Men jag skulle ännu hellre äta det på det här viset som ni gjorde. Det är ännu godare. Tyvärr äter inte sonen kött mer än i färsform än så länge...väntar dock på en vändning. Någon gång ska han väl ändra sig. Under tiden får jag använda annat som tex kyckling. Kycklingfaijitas är ju inte heller så dumt. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kycklingfaijitas är riktigt gott. Det står också på vår snart att äta lista :)

      Radera
  6. Gott!
    Jag gjorde något liknande för ett tag sen, men lät bara köttet bli rare. Sen skivade jag upp det och penslade på med marinad och satte in i ugnen på 300 grader + grill ett tag. Det blev oväntat nära grillat måste jag säga. Supergott. Testa!

    SvaraRadera