lördag 16 juni 2012

Musslor med sting och ett riktigt gott vin till.




När jag bjuder vänner på musslor säger många, " Men gud vad gott! Men är det inte krångligt att göra?"
Men det är det ju verkligen inte! Jag kokar i hop en sagolik rätt på en kvart och billigt är det också. Ett nät kostar runt 40 kr och så en del saker i som inte heller ligger på dyra delikatesshyllan. Persilja, vitlök, vitt vin ( matlagningsvin går bra) chili och lime exempelvis.
Riktigt bra budget mat med andra ord som smakar lyx och är en vanlig fredagsrätt hos oss.


















Ingredienser 2 personer ( och en halv, för vår lille Carl kom upp och tog sig några han med)

1 nät färska blåmusslor.
4 vitlöksklyftor
3 scharlottenlökar
½ chili
½ liter vitt vin
1 knippe persilja
2 stycken lime
salt

















Skrubba musslorna och skölj dem noga.
De musslor som inte stänger sig helt slänger ni direkt.
Finhacka löken och vitlöken.
Strimla chilin och dela limen
Lägg dem i en kastrull med vin och pressa en lime över.
Strö på saltet och ha i schalottenlök, vitlök och den hackade chilin.
Koka tills de öppnar sig och ta sedan bort från spisen.
Överkokta musslor är inte lika gott och de musslor som inte öppnar sig slänger ni.





Klipp över lite persilja, dela en till lime och lägg i skålen med musslor och servera med bröd att doppa i och ett gott vin till.
Exempelvis denna goding Pouilly-Fumé Les Deux Cailloux (nr 2227)för 139 kr.
Äter man så här billig mat kan man unna sig ett lite finare vin om man vill och denna är en av mina vita favoriter som passar bra till just skaldjur och fisk.




Trevlig helg! // Lena





4 kommentarer:

  1. Ja, det är väl verkligen budgetlyx med musslor om nåt, så gott som bara den!

    SvaraRadera
  2. Är detta en förrätt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. vilket man vill.
      Som egen rätt räcker ett nät till två personer, som förrätt till 4 personer.

      Radera