lördag 3 december 2011

En till potatis.....Hasselbackspotatis





Jag gillar potatis och skulle inte kunna byta ut den mot ris, bulgur eller pasta så där särskilt ofta.
Mest gillar jag vanlig kokt potatis, mosad så där lite lagom med en god sås till.
Eller som raggmunk, eller ett hemgjort gott mos, potatisbakelser eller som nu Hasselbackspotatis.
Jag minns att mina föräldrar lagade den här rätten till oss när vi var små och det var verkligen en festrätt. Jag tror jag åt mer potatis än kött.
Enkelt att göra även om jag i dag lyckades med att göra dem lite för mörka, så blev de lika goda ändå till biffen.

Ingredienser 4 portioner

8 stora potatisar
2-3 msk flytande smör ( eller smält)
1 tsk salt
½ dl ströbröd




Skär potatisen i tunna skivor men inte helt igenom, en del lägger potatisen i en stor träsked för att inte skära igenom.
Pensla sedan potatisen med smör som du rört ner saltet i och avsluta med att strö över ströbrödet.
Ställ in i ugn på 175 grader till de blir mjuka, ca 45 minuter beroende på hur stora potatisarna är.
Jag brukar ta ut dem efter ca 30 minuter och hälla ytterligare lite smör och ströbröd över.


I dag blev det stekt biff till och lite enkelt med tomater, lite oliver och mozzarella.
Vi är fortfarande krassliga så ingen orkade göra något så där jätteslungat och även om det är lite pillrigt att skiva potatisen så är det faktiskt det enda som tar lite tid på denna rätt.

Trevlig helg!

2 kommentarer:

  1. Hej!

    Jag är en stor fantast av potatis och testar gärna nya sorter och precis som du så lagar jag gärna till den på olika vis. Hasselbackspotatis är ett festligt sätt att tillaga den och väldigt gott. Måste nog göra det snart, det var ett tag sen. Tack för att du påminde mig. :-)

    Jag hittade till din blogg via Familjeliv (har aldrig kommenterat innan) och jag måste säga att jag gillar den. Dina recept och bilder får mig väldigt hungrig.

    Ha en fortsatt fin december!

    /Anna-Karin

    SvaraRadera
  2. vad kul att du gillar den. Potatis är så gott och kul att göra på olika sätt.
    Ha en trevlig december du med!
    / Lena

    SvaraRadera