Är mamma till fyra barn, 19, 17 och två 4- åringar, samt en 16 årig bonusdotter. Mina stora intressen i livet är och har alltid varit resor, böcker och matlagning, rätt bra kombination av hobbys om man som jag har ett späckat schema där livspusslet måste gå i hop. Min blogg handlar om min matlagning och mitt liv.
tisdag 20 december 2011
Blåbärspaj och pepparkakor
För att roa oss har vi bakat lite, sen har vi fikat. Killarna har gjort massa fina pepparkakor och trots att vi inte hittade våra pepparkaksformer mer än de här små hästarna och änglarna var de nöjda.
Leo bakar
Carl bakar och jag är avslöjad på fotot ser jag. Det är köpedeg :)
Men goda kakor blev det.
Sen gjorde vi en jättegod blåbärspaj, den är helt hembakat faktiskt och stora dottern utbrast när hon kom från skolan " VA har du bakat mamma!!??"
Det säger lite om mina kunskaper i bakkonst ;)
Men det var en rätt enkel paj men god.
Ingredienser
Deg
300 g kallt smör8 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 st ägg
1 msk kallt vatten
Knåda i hop degen och låt den vila 30 minuter i kylen. ja det står så i receptet men jag har alltid undrat vad gör en deg då den vilar?
Vad händer liksom?
Nåja ta ut degen och kavla ut den och klä en pajform men spar lite deg till rimpor att dekorera med.
Fyllning
500 g frysta blåbär
500 g hallon eller andra valfria bär. Alternativt bara blåbär, det gjorde vi.
2 dl socker
3 dl potatismjöl
Om man tar färska bär behövs inte lika mycket potatismjöl men annars krävs den mängden då bären släpper mycket vätska när de värms.
Rör om fyllningen och fördela i pajskalet.
Gör rimpor av degen som är kvar och klä pajen .
Pensla med lite uppvispat ägg och strö gärna lite råsocker över rimporna.
In i ugnen på 175 grader ca 40 minuter.
Killarna gjorde en egen liten paj som de dekorerade själva och penslade. Jättefin!
Etiketter:
sött
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Vilka duktiga bagare du verkar ha därhemma. :-)
SvaraRaderaFina pepparkakor och fin paj. Blåbärspaj har en given plats på min topp 3-lista över favvopajer.
God Jul!
/Anna-Karin
Ja de har roat sig mycket med detta bakande nu ett tag :)
SvaraRadera// Lena