fredag 16 december 2011

Det doftar ljuvligt från mitt kök, honungs och chilirotsaker, potatis och piffig biff.






Jag har jobbat i dag och som vanligt har jag inte tid eller ork så här en fredag kväll att slunga fasaner på spegelbäddar av citrussenapssås med rosor av rosépeppar.
Samtidigt vill jag äta gott och få lite helgkänsla.
Honungsrostad potatis och rotsaker i ugn är en paradrätt som i princip sköter sig själv och den passar perfekt till allt.
Så i min ugn står där nu detta och väntar på att bli klart medan jag ska gå och läsa saga för barnen. För de har inte orkat vänta på sen middag utan ätit rester bestående av gårdagens köttbullar och makaroner. Men eftersom dagarna är rätt upp och ner efter deras operation så kommer de säkert äta en gång till innan de somnar.

Ingredienser
8 potatisar
2 palsternackor
1 morot
1 gul lök
1 röd lök
2 färska rödbetor
10 champinjoner
en bit chilli
olivolja
flingsalt.

Skala och klyfta potatis och rotsaker.
Koka rödbetorna separat ca 15 minuter
Skölj champinjoner och lägg upp allt på ett ugnssäkert fat.
Ringla olivoljan, strö flingsalt och ringla lite honung över.
Hacka chillin och strö över.
In i ugnen på 225 grader och när rödbetorna kokat så att de lagom släpper med en gaffel så dela dem på fyra ( eller gör det innan kokning)och lägg med i ugnen.
Så, sen sköter det sig själv medan man gör vad man vill.




När det börjar bli klart efter ca 30 minuter så är det dax att steka biffen. Gott i bland med bara vanlig flingsalt, vitpeppar och hackar habanero. Inget mer.
Det är fredagsmys det :)


japp det är en halv flaska Charles Ellner i bakgrunden. En av mina nya fredagsmys favoriter!




Trevlig helg!

2 kommentarer:

  1. Det här lät verkligen gott.
    Undrar om det passar bra med kyckling till rotsakerna?
    mvh Hon med fiskpinnarna

    SvaraRadera
  2. Hej Hon med fiskpinnarna.
    Det är jättegott med grillad kyckling i ugn till ( exempelvis). Krydda en hel kyckling och lägg den i hop med rotsakerna och potatisen så blir det klart ungefär samtidigt.
    Perfekt allt i ett rätt.
    // Lena

    SvaraRadera