Är mamma till fyra barn, 19, 17 och två 4- åringar, samt en 16 årig bonusdotter. Mina stora intressen i livet är och har alltid varit resor, böcker och matlagning, rätt bra kombination av hobbys om man som jag har ett späckat schema där livspusslet måste gå i hop. Min blogg handlar om min matlagning och mitt liv.
söndag 1 januari 2012
Nyårsmiddag med helstekt knaprig het kalkon
Vi bestämde oss för en lugn hemmakväll maken och jag själva med de små barnen.
Inget ork för någon stor balluns i år och vi funderade på om vi ens skulle orka med tolvslaget, så är det att vara småbarnsförälder i bland ;)
Vi började middagen med lite smårätter och kantarellsoppa, så att om de små inte orkade någon sen middag så hade de i alla fall fått festmiddag med oss och lite gott i magen.
*Snittar med lax och philadelfiaost och pepparrot
baconlindade dadlar i ugn
parmesanchips
En snitt med stekta champinjoner till Carl och en med stekta kantareller till Leo- på beställning av dem.
Parmesanchipsen på bild här,vi
hann inte med så mycket fotande av maten mitt i allt.
Här hann vi med ett foto på de baconlindade dadlarna innan de åkte in i ugnen.
Till förrätt åt vi kantarellsoppa med konjak i.
Ingredienser
½ kg stekta kantareller
3 charlottenlökar
3 msk smör att steka i
2 msk vetemjöl
1 liter vätska och här kan man välja hur fet man vill ha den. Jag brukar ta hälften grädde hälften mjölk.
Men till vardags kan man absolut ta mest mjölk och bara någon matsked grädde för att runda av.
salt
citronpeppar
2-3 msk kantarellfond.
2 msk konjak
Finhacka löken och stek
stek svampen och salta den.
Lägg ner allt i en stor gryta och gör en redning av mjölet och lite av vätskan så den blir slät
Häll över svampen och löken och slå sedan ner resten av vätskan, samt fonden.
Toppa med konjaken som får koka med sista minutrarna.
Till varmrätt blev det helstekt kalkon som var riktigt god.
Saftig efter över fyra timmar i ugn och med mycket smak av den lite rökiga heta stuffingen.
Ingredienser
1 kalkon, vår vägde 4 kg.
3 paket stekt bacon klippt i bitar
2 hackade gröna äpplen med skal
4 rivna skivor av formfranska
10 stekta champinjoner.
1 matsked het sås av något slag, tabasco eller liknande beroende på hur stark man vill ha den.
Rör i hop allt väl så att det blir som en deg, fyll kalkonen med detta efter att du gnidit in hela kalkonen invändigt och utvändingt med smör- Gärna smaksatt smör av något slag. Jag tog örtsalt och vitpeppar och rörde ner i flytande smör.
Skar sedan tunna skivor av smör som jag la under skinnet med små snitt.
Bind i hop pippin sen med steksnöre och använd stektermometer för bästa resultat.I lårbenets tjockaste del ska den vara 80 grader när den är klar.
Jag hade ugnen först på 250 grader så den blev lite krispig och vred sedan ner den till 160 grader efter 30 minuter för en långsammare tillagning så den blir saftigare.
Sen är det bra att skya skya och skya, minst var 30;e minut men gärna oftare.
Sista timmen la jag över folie och när den var uppe i 80 grader tog jag ut kalkonen och lät den vila under folie minst 30 minuter.
Till detta serverades ugnsrostade rotsaker och potatis med honung och flingsalt.
Den fantastiska skyn blev till en ljuvligt god gräddsås med en tydlig smak av bacon och hettan från stuffingen.
Ja och en svartvinbärsgelé också.
Riktigt gott!
Desserten blev brulépudding med passionsfrukt.
En mindre lyckad historia estetiskt och i konsistens, men smaken var det inget fel på.
Påminner mig själv att jag behöver en liten gasolbrännare!
Mätta och nöjda lyckades vi hålla oss vakna till tolvslaget och inte blev vi helt utan sällskap heller då min bror med familj kommer över på en liten visit.
De små trollen somnade kl sju, men vaknade av alla smällare och fyrverkerier så de fick vara med de också såklart.
Sen somnade vi alla om igen ett på natten.
En riktigt trevlig nyårsafton alltså.
Hoppas er var lika bra!
Gott nytt år på er :)
Etiketter:
festmat,
Kyckling,
smått och gott,
soppor
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Det är kul att läsa om din mat på bloggen, du får det att låta så enkelt och det ser och låter så gott det du lagar.
SvaraRaderaDu liksom slänger i hop en kalkon och massa rätter till så där på en kvart.
Fantastisk inspiration för en tafflare som mig i köket.
Tack och god fortsättning.
/Vivi
Tack och God fortsättning till dig med.
SvaraRaderaAllt är lätt när man tycker något är kul, men även om man inte gillar matlagning så kan man lära det sig tror jag hyfsat bra.
Kul att du gillar bloggen!
// Lena