tisdag 5 juni 2012

Spindelbiff och matlagning inför student











Har som bekant student på fredag här hemma. Dottern slutar gymnasiet och de två lite yngre slutar nian. De riktigt små har också snart sommarlov :)
Först tänkte jag ett tag vara lat och köpa cateringmat av en italiensk kock jag känner till.
Men.....så tog jag ledigt och lagar maten nästan själv med hjälp av mina syskon och mamma& pappa.
Jättekul och jag är hyfsat i fas.
Just nu har jag tjälknöl i ugnen. Den sköter sig ju bra där själv och ska sedan få ligga i marinad till på fredag.
I morgon ska jag göra pajerna.
Hela menyn ser troligen ut så här, jag kan säkert ändra på något i sista minuten!

Mingel med två sorters snittar; rökt kött och pepparrot och en med gubbröra
Krustader; en med kantarellstuvning, en med skagenröra
Liten Gaspascho serverad i små glas.
Bubbel till.

Buffé.
Dubbelmarinerad fläskfilé
Tjälknöl
salami
prosciutto

Färskpotatissallad grekisk variant med fetaost, kapris och lite sånt
Pastasallad med parmaskinka, soltorkade tomater och det temat
Parmesan och sparrispaj
Västerbotten & kantarellpaj
hembakt bröd
ost, kex, marmelad
Lite frukt

Efterrätt:
Rabarberpaj
Tiramisu -lagad av en italienare med farfars hemliga recept från Sicilien!

Så, någon som har ett sista minuten tips som är gott och enkelt som kunde passa?


Spindelmannens biff.

I dag har jag annars gjort spindelbiff till middag.
Mina killar är just nu inne i något "det tycker inte vi om" om alla mat, fast de sen kan slicka faten i alla fall.
Men säger man att det är spindelmannens favoritmat så är det inget knorr. Så i dag blev wienerschnitzeln till spindelbiff.
För er som inte känner till ursprunget av spindelbiff så var det så att Spindelmannen var i just Wien och räddade några snälla från dummisar med sitt spindelnät.
Så bjöd de på wienerschnitzeln som spindelmannen älskade och nu gör han egen , men han kallar den spindelbiff.
Men det visste ni väl säkert redan?


















Ingredienser

4 stycken kalv eller fläskschnitzlar
salt
peppar
1½-2 dl vetemjöl
2 st ägg
2 dl ströbröd
1 citron
1 burk ansjovisfiléer
1 burk kapris

Lägg mjölet i en plastpåse och lägg ner köttet och skaka om så att de blir helt mjölade.
Lägg sedan ner dem i uppvispat ägg och efter detta vänd ner dem i ströbrödet som jag brukar tillsätta salt och vitpeppar i själva ströt.


Stek sedan försiktigt i smör, det behövs rätt rikligt av smöret för att få en krispig god yta.
Dekorera eller servera på sidan så alla kan ta vad de vill ha från olika skålar med skivad citron, kapris och ansjovisfiléer.
Servera med kokt potatis och en god sås.
I dag blev det en jättegod gräddsås med bara lite örtsalt och några teskedar ansjovisspad!





Ha en skön kväll! // Lena

9 kommentarer:

  1. Wienerschnitzel är jättegott! Åt den i Salzburg i vårvintras och den var stor som ett elefantöra, nästan i alla fall! ;) Smart drag att få småbarnen att äta...

    Tack för titten i vårt kök! Välkommen åter ;)
    Ska bli kul att höra vad du sen tycker om rabarbercurden.

    SvaraRadera
  2. Tack själv för titten.
    Mina barn är egentligen storätare av gigantiska mått, jag hoppas detta tramsande bara är tillfälligt och att de återgår till att äta musslor, getost och andra gottigheter.

    Ska prova din rabarberpaj direkt efter studenten :)
    Den lät verkligen riktigt god!

    SvaraRadera
  3. Förbereda, tillaga och bjuda på buffé är bland det roligaste jag vet. Hade jag bara haft mer tid hade hag frivilligt hjälp med väninna med hennes kommande studentbuffé. Fast vi har iaf gjort menyn tillsammans ;-)
    Schnitzel är så grymt gott och egentligen inte så svårt som många tror.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det kul!
      Mina kompisar tycker jag är galen som inte kör catering när jag har så mycket omkring mig nu, men det här är ju rena hobbyn ju!
      Sen har jag god hjälp av mina syskon och föräldrar som lagat varsin av rätterna.

      Radera
  4. Smart att få barnen att äta med hjälp av små historier, mycket smart:) Nästa gång det bli wienerschnitzel här hemma så kommer den absolut att kallas för spindelbiff!

    Hoppas studentfirandet blir lyckat, vi håller tummarna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack.

      Jo spindelbiff går alltid hem här ;)
      Och piratkorv.
      Kapten blåskäggs pasta.
      Eller den förskräcklige fasans fiskgratäng.

      Radera
    2. HA! Så där gjorde jag när ni var små.
      Ni åt en hel del hockeypudding = Kållåda
      Kossor på grönbete = Potatismos med dill
      Jag kommer inte ihåg alla namnen på rätterna. Det kanske ni kommer ihåg.

      För att få föräldrarna att titta på veckans matsedel på dagiset jag jobbade på, så kunde det stå
      - Bortsprungen hare - Utspädd vatten - Platt pannkaka - Kalabaliksoppa osv. Det var ingen hejd på vad vi kunde hitta på.

      Mamma

      Radera
  5. Så trevlig med studentfirande och så mycket gott du gjort. Duktigt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. tack det var en helt fantastisk dag!

      Radera