lördag 5 maj 2012

Fredagskyckling under italienskt täcke och nässelsoppa



Hade en väninnan över i går på middag och ni hur mycket tid man har efter jobbet en fredagskväll.
Typ ingen! I alla fall inte om man ska hinna göra i ordning barnen och hinnan handla ( helst med barnen efter att man hämtat från dagis )
Då är det skönt att ha vänner som man vet inte tycker det är det minsta konstigt att komma över och få sitta och prata medan man lagar maten och dukar.
Så medan vi pratade om livet och dess förunderligheter så gjorde jag en nässelsoppa, denna gång med räkor i.
Till varmrätt så blev det en slags örtost fylld kyckling med ett lager av parmaskinka och mozzarella och en skvätt grädde.
Örtslungad potatis i ugn.
Riktigt gott!
Och barnen då? Ja de somnade kl halv sex i går kväll, så jag hade en mycket trevlig lugn kväll med en mycket god väninna.
Barnen måste ha känt på sig att jag behövde en "paus" och de somnade till och med om i morse och sov till klockan nio.
Undrens tider är inte förbi.

Nässelsoppa.

Gjorde om receptet lite denna gång.













Ingredienser

1 liter späda nässlor
2 msk finskuren gräslök
1 finhackad charlottenlök
2 msk smör
5 dl grönsaksbuljongräkorna.
2 dl vitt vin
2 dl grädde
1 tsk örtsalt

Rensa bort de lite grövre stjälkarna från bladen
Skölj dem noga i vatten.
Koka upp vatten med lite salt
Lägg i nässlorna och koka i 3-4 minuter. Sila bort vattnet som du sen slänger.
Krama ur nässlorna och hacka dem fint
Finhacka gräslök och lök och stek i smör, ha sedan i nässlorna och stek hastigt.

Gör en sås på buljong och vitt vin, lite salt och koka till hälften reducerat.
Ha i grädden och nässlorna, samt löken. Koka i ca 5 minuter
Koka sakta i ca 5 minuter.
Ha i gräslöken.
Dekorera med räkorna eller servera den slät som den är vegetarisk.



Örtfylld kycklingfilé i ugn under italienskt täcke

4 kycklingfiléer
1 paket färskost med örter och vitlök
1 paket mozzarella
1 paket parmaskinka
10 små cocktailtomater
3 dl grädde
örtsalt




Gör ett snitt i varje filé och peta in en klick färskost.
Stek så den får lite yta och lägg sedan i ugnssäker form-
Täck med parmaskinka, mozzarella och tomaterna.
Slå på grädden som du innan rört ner 2-3 msk av färskosten.
In i ugnen där den sköter sig själv och är färdig efter ca 20 minuter.



Perfekt fredagsmat!
// Trevlig helg !







2 kommentarer:

  1. För en fattig student och ensamstående mamma så vill jag tacka för alla tips du gett mig med goda och billiga maträtter. Nässelsoppa mmmmm!
    sanna

    SvaraRadera
  2. vad kul att du hittat lite inspiration. klart dyr mat kan vara enkel att laga till gott, det blir trixigare med att få till billig mat gott och nyttigt. Men nässelsoppan är verkligen en given vinnare i den klassen.
    // Lena

    SvaraRadera