måndag 11 november 2013

Bacon och västerbottenostfyllda bakpotatisar och underbart långsamma november!


Jag älskar november!
Den är grå och tjock som en varm filt och bjuder till att tända brasor och fylla huset med värmeljus. Den är som gjord för att frossa i böcker man inte hunnit läsa, nedbäddad framför brasan och en varm grå novemberfilt.
Låta grytorna puttra i tjock tomatsås på spisen timme efter timme. En italiensk köttsås med rotselleri, lök, palsternacka och högrev blir till och smakar som bäst efter någon timme på spisen. Långsamt.













Eller en fläskkarre som sakta som tempot i novembermånaden får tillagas till en pulled pork med smak av rom och rökt paprika.













Har man lyckan att äga en lergryta kanske man gör en sagolik lammstek med timjan och vitlök medan man tar en tupplur på soffan eller som vi i helgen tog en tur till badhuset medan steken sakta sakta kokade i ugnen.
Slowefood helt enkelt som får ta tid medan köksklockan tickar och tonerna av Ella Fitzgerald och Nina Simone ljuder i högtalarna och regnet smattrar mot fönstren.







Men en sak som tar lite tid och är pyssligt men på nivån att två femåringar kan hjälpa till att laga det är de västerbottenostfyllda bakpotatisarna vi åt i helgen.
SÅ gott!

Ingredienser 4 portioner

4 stora bakpotatisar
3 dl riven västerbottenost
1 paket bacon.
salt och svartpeppar.

Baka potatisen och låt den svalna något.
Dela potatisen och gröp ur den. Blanda den rivna osten, baconen som du klippt i bitar och knaperstekt med potatisen. Blanda utan att mosa den helt som potatismos.
Lägg tillbaka i de tomma skalen och ställ in i ugnen på 200 grader så osten smälter.
5-10 minuter ungefär ( lite mer om du använt kall potatis från kylen, för ja man kan ju förbereda rätten och göra klart den på bara några minuter med gratinering i ugnen så har man en festvardagsrätt på 10 minuter efter en regnig onsdag på jobbet)

Hur gott som helst som egen rätt eller som tillbehör till en fin köttbit.
Tramsiga och flamsiga novemberhälsningar/ Lena

5 kommentarer:

  1. Heja Lena.
    Håller med om allt, ja utom den rökta paprikan då, som du skrivit om november och mat.
    Långkok, böcker, mörker och levande ljus. Bästa månaden - just alla fall.
    Höstkramar från >Annette

    SvaraRadera
  2. Mums vad gott, måste jag prova :) Du vet väl att jag har en ny matbild-tävling på min matblogg? Så skynda dig in och tävla om produkter värda över 1000 kr om du inte redan gjort det :)

    SvaraRadera
  3. Ja, så länge man får vara inne när novemberstormarna viner och det ösregnar är det riktigt härligt. Men när det ska cyklas 1 mil till och från jobbet (som H gör) eller stå ute på en förskolegård 1½ timme (som A gör) så är det inte särskilt kul med november:)
    Då är västerbottenostfyllda potatisar med bacon så mycket härligare!
    Hoppas du får en finfin vecka nu,
    kramar

    SvaraRadera
  4. Åh, vad härligt! Slow food är verkligen helt rätt i november. Kram!

    SvaraRadera