lördag 25 augusti 2012

Italienska köttbullar med parmesan och salvia i söt & het tomatsås

Tydligen finns det en köttbulle dag i Sverige. Något jag faktiskt inte hade en aning om, men ändå lyckades pricka in den dagen och serverade köttbullar här hemma.
Stora Italienska köttbullar med parmesan, salvia och lite rosmarin i smeten.
Helt ljuvligt gott.
En enkel rätt att göra som smakar mycket. En rätt som med fördel kan förberedas och ätas dagen efter jobbet.
Att sätta sig en kväll, lite trött efter jobbet och dagis och mumsa i sig Lady och Lufsen köttbullar med pasta och hemkokt tomatsås till kan förgylla vilken kulen regnig höstdag som helst.















Ingredienser
½ kg nötfärs
2 ägg
3 dl parmesanost
2 msk finhackad färsk rosmarin
1/2 dl finhackad färsk salvia
3-4 vitlöksklyftor, fint hackade
4skivor vitt bröd utan kanter
3 msk kalvfond
1 tsk svartpeppar
ca 1 tsk salt


Rör i hop alla ingredienser till en smet och forma till stora köttbullar. Finns tid så kan man med fördel låta smeten vila en timme i kylen innan man rullar dem.

Stek i smör och olivolja.













Tomatsåsen är pricken över i;et och när jag har mycket tid gör jag på färska tomater som skållas och får koka till en het sås.
Det går att fuska och använda krossade tomater på tetra eller burk. Men självklart blir den på färska solmogna tomater godast!



Ingredienser
2 brukar krossade tomater/ eller ca 10- 15 färska tomater
1 grönsaksbuljongtärning löst i ca ½ dl vatten
1 hackad gul lök
½ hackad chili
1 krm socker.
Stek löken och chilin och ha sedan i tomatkrosset och buljongen, smaka av med lite salt ( ca 1 tsk) och ett kryddmått socker.
Låt koka minst två timmar på svag värme.
Såsen kokas med fördel kvällen innan, då den vinner på att kokas länge. Så låt den stå där och småkoka på svag värme medan ni gör kvällsrutinerna så har ni en perfekt sås till köttbullarna och pastan dagen efter.
Lägg ner köttbullarna och låt dem koka med en stund.


Servera med pasta och riven parmesan.












Nu börjar sista lediga helgen innan jobbet börjar ta fart.
Börjar med en ledig måndag och trodde tills alldeles nyss att mina barn skulle till tandläkaren måndag morgon. Men inser nu när jag får ett sms från min tandläkare att det är min tandläkartid jag lyckas blanda ihop med barnens! Hur tusan ska jag förklara det och vilken tur att jag fick meddelandet så jag inte kom dit med dem, vilket hade varit så typiskt mig!
Vilken strålande start på terminen.
Hoppas ni får en trevlig helg och äter riktigt mycket gott i stugorna. // Lena






6 kommentarer:

  1. Mmmm det där såg gott ut, tror jag får testa nån dag här fram över. Idag ska det bli späckad skinkstek här hemma, jag får en del salvia över tror jag.

    SvaraRadera
  2. Det var riktigt gott. Jag gjorde dubbel sats och frös ner ett gäng stora köttbullar.
    ha det gott/ Lena

    SvaraRadera
  3. Gott, jag gjorde något liknande i veckan, salvia i tomatsåsen har nästan blivit ett måste här :-)

    SvaraRadera
  4. ja det är verkligen jättegott i tomatsås!

    SvaraRadera
  5. Oj detta såg gott ut! Jag undrar om du råkar ha någon bra ide om vad man kan byta ut äggen mot i färsen, min lilla dotter som nu börjar äta samma mat som oss är allergisk mot ägg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många gör köttbullar bara på vanligt recept men utan ägg, andra har i lite potatismjöl i smeten.
      Lite olja kan också göra att färsen binder sig bättre.
      Sen finns också en produkt som heter No egg som man kan ersätta ägg med.
      Vilket man väljer är nog bara en smaksak.

      Lycka till och berätta gärna sen hur du gjorde och om du blev nöjd. Lena

      Radera