söndag 12 augusti 2012

En stilla stund och vardagsmat
Inte min bästa stund på dagen, men en skön stund är det allt när jag vaknar före resten av familjen. Att sitta själv med en kopp kaffe och allt är tyst. Ni förstår ju själva hur sällan det sen är tyst i en familj med fem barn!
Min bästa stund då, det är nog den när båda de små vakar och vi är lediga. Hinner ligga och gosa och prata i lugn och ro.
Jag häpnar över saker de säger, precis som alla mammor såklart gör med sina barn. Men likväl, man tror och tycker ju ens egna barn är speciellt vackra, kloka, starka och speciella. precis som det ska vara.


De är ju enäggstvillingar.
Till sättet är de dock inte helt lika där Leo är en funderare och en typiskt mer duktig storebror.Carl är mer en sorglös själ och retstickan i familjen.I morgon drar dagis igång då vårt långa sommarlov är slut. Vemodigt och lite skönt på samma gång att komma igång med rutiner och lite vanligt igen.
Vi har vänt på dygnet och i skrivandets stund kl halt tio sover fortfarande Leo gott och det är tur att vi har två väldigt lugna veckor att börja med på dagis. Sovmornar och bara tre dagar första veckan för dem.
Leo vill egentligen inte börja utan ha mer sommarlov.
-Men Leo, sa Carl. Tänk på alla tjejerna där. Tänk det du!
-Ok, men jag vill ha mer semester Carl. Det är mysigt!
Och så är det ju för oss vuxna med, men likväl brukar man tycka det är skönt när det väl börjar och man träffar kollegor och vardagen blir lite normal igen.
Så även maten som nu är ljuvligt lat och där tid finns att ta det lite som det kommer.
Fungerar ju inte så där himla bra när man jobbar, utan då krävs lite mer mat tänk och planering.


Kyckling i ugn med fetaost, en rätt som sköter sig själv.


Clam showder. Musslor är underskattad billig god mat.


Kyckling med rostad paprika och fetaostströssel, enkelt och gott!Kyckling & potatis i lergryta som sköter sig själv.Torsk & Potatis i folie paket för ugn eller grill, perfekt mat som sköter sig själv!

Känner att jag behöver få en liten kickstart innan hösten drar igång för att få mer matinspiration. Mer smarta vardagsmat tips som kanske ni sitter på där ute i landet?
Vad äter ni för något till vardags?
Hur får ni maten att hinnas lagas och bli både god, nyttig och inte tokdyr så där mitt i veckan
Era bästa vardagsrecept helt enkelt. Hur ser de ut?

// God matvecka. Lena


12 kommentarer:

 1. Hahaha, "tänk på alla tjejerna där", jodå det ska börjas i tid:) Och vi håller absolut med Carl, semester är mysigt och det borde man ha mycket mer av...
  Vardagsmat i vårt kök innebär oftast fisk eller kyckling, det kan man ju variera i det oändliga. Lergrytan är flitigt använd hos oss också, det är ju så smidigt att kocka i den.

  Ha nu en bra jobbvecka.

  SvaraRadera
 2. ja kyckling och fisk är vanliga rätter hos oss med o olika skepnader och inte sällan i lergrytan som är så perfekt att laga mat som ska sköta sig själv i!
  // Ha en kanonvecka ni med. Lena

  SvaraRadera
 3. Ja se barn :) Klart man som förälder tycker att just sina barn är de bästa som sig bör.

  Oj så mycket vardagsmat. Lergryta är så smidigt som du skriver, det sköter sig självt smidigt och det blir också så gott!

  SvaraRadera
 4. Ja det är ett lite bortglömt sätt känns det som att laga mat. När min stora son var liten kallade vi kycklingen med potatis i för fotbollsmat. Vi satte den alltid i ugnen innan vi stack på fotboll och så var den färdig lagom när vi kom hem från träningen.
  / ha det gott . Lena

  SvaraRadera
 5. Vardagsmat för oss är många gånger rätter med köttfärs i, det går att variera så mycket; biffar, bullar, köttfärslimpa, sås, gratäng...

  Lergryta har vi länge funderat på att införskaffa men jag måste först bereda plats för den ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köttfärs är en vanlig ingrediens här hemma med, alla gillar det och man kan som du skriver variera det hur mycket som helst.
   Införskaffa en lergryta, maten blir verkligen god och saftig och sköter sig så bra själv!

   Radera
 6. Igår gjorde jag en snabb laxrätt. Oftast så får ju inte vardagsmiddagen ta mer än sisådär 30 minuter. Då är det poppis med lax, köttbullar (hemmagjorda), soppor (mina barn gillar släta) med en varm macka till, på rester kan man göra t.ex. barn risotto (kall ris som blandas med kyckling och grönsaker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här, ca 30 minuter max har man tid för efter jobbet.
   Soppor gillar nästan hela familjen ( också släta) men inte vår Carl som inte gillar sås.
   Risotto gör vi ofta men sällan till vardags då jag gillar den riktiga risotton med vitt vin o parmesan .

   Radera
 7. Receptet på kycklingen i lergryta skulle jag gärna vilja ha.Hittade en bortglömd lergryta i garaget fylld med hama-pärlor..Men det är nog bättre att använda den till vad den är tänkt för :)..Så gärna receptet om du har tid förstås.

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://lena-makeaheadfood.blogspot.se/2011/08/det-har-en-repis-kycklign-i-lergryta-nu.html
   Här hittar du receptet :)

   Radera
  2. vet inte varför jag inte får det som länk, kopiera länken och skriv in så kommer du dit. Hojta till annars.

   Radera