lördag 2 november 2013

Det är lätt att laga god mat när man har mycket pengar...pulled pork !


Den frågan eller snarare påståendet fick jag och till viss del stämmer det kanske. Men använder man fantasin och tänker lite matsmart kommer man långt utan en fet plånbok.
Nej det kanske inte är så ekonomiskt smart att köpa färsk ( gärna ekologiskt) kycklingfilé på väg hem från jobbet för att man inte vet vad man ska laga samma kväll.
Eller plocka upp ett par ( ekologiska) hängmörade biffar till fredagsmys för att man inte kommer på något annat snabbt och gott.
Kanske är det så att man får tänka till lite för att laga något gott som inte kostar skjortan, lite framförhållning så man inte står där med antingen en trist falukorvsring eller en galet dyr bit pepparbiff.
Pulled pork är en sån där rätt man måste planera lite, men som är hur god som helst.
Det finns det ju tusentals recept på bland olika matbloggar, men jag slår ändå ett slag för den. Den är billig, den är lättlagad även om den tar tid. Den är god och kan varieras i det oändliga.
Med lite olika kryddningar och olika sorters kalla såser till blir de olika smak och lite man tager vad man haver hemma.

Köttet blir underbart gott och mört och får sen koka en stund strimlat i den goda såsen innan den serverades hos oss en fredagskväll som en slags tackorätt.
Om barnen gillar det?
De somnade nästan stoppmätta här i soffan sen!









Ingredienser
1 kg fläskarré

1 stor gul lök
3 klyftor vitlök
1 dl ketchup eller tomatpure
1 msk chipotlepasta eller annan het sås
1 msk muscovadosocker
1 dl mörk oxbuljong
2-3 tsk örtsalt
en nypa nymald svartpeppar
1-2 tsk rökt paprikapulver
½ dl mörk rom

Gnid in köttet med de torra ingredienserna som du blandat för sig
Ta lite olja och häll i en ugnsfast järngryta och lägg ner köttet.
Skala vitlök och lök och skiva tunt och lägg runt köttet.
Blanda sen ihop de övriga ingredienserna- ketchup, chipotlepasta , buljong, och rom och häll över köttet.
Ställ sedan in i ugnen på 100 grader ca 5-6 timmar, lite beroende på hur tjock bit kött du har.
Köttet ska gå att dra isär med gaffel. Därav namnet såklart.
Sen är det bara att njuta och ja, den går att laga en kulen söndag när man ändå är hemma och donar. Ta fram den sen från kylen och värm snabbt upp den i såsen en stressigt onsdag och servera med tortilla, majs, riven ost, tomater och annat gott och ni har middag på 7 minuter. Det är vad jag kallar nyttigt och billig snabbmat :)

/ Fortsatt trevlig helg! Lena










4 kommentarer:

  1. Pulled pork är verkligen en favorit. Billigt och gott och går dessutom att variera en hel del. Generellt så föredrar jag nog nästan de "lite sämre styckdelarna" framför biff, entrecote och filé och sånt där och då blir ju inte kött så vansinnigt dyrt. Vi äter också mycket mindre mängd kött än förr.

    Högrev, märgpipa, oxkind och ytterlår går att få tag i för under en hundring kilot och då är det både ekologiskt producerat och från trakten.

    SvaraRadera
  2. Pulled pork är så fantastiskt gott att du får det att vattnas i munnen på oss nu igen bara av titta på dina bilder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja en riktig favorit här hos oss ;)

      Radera