lördag 12 oktober 2013

En fin bit lax och en näve räkor


Med en gräslöksås på vitt vin och grädde så har ni en festrätt vilken regnig måndag som helt som smakar fest, helg och serverar ni på helgen i hop med ett gott torrt Chablis har ni en festmåltid som får tungan att darra.
Ni snor i hop denna fina fisk på 20 minuter vilket faktiskt är vad det bara tar att laga den. Så den slår färdiga fiskpinnar med hästlängder i både smak och nästan tid med.
Den är enkel att göra och barnen kan klippa eller riva gräslök medan ni sjuder såsen.
Räkorna är den enda färdigmat i detta recept då jag köper dem färdigpillade på glasburk. Dyrt, ja lite men de är billigare än en hel måltid av halv eller helfabrikat och så mycket godare

Ingredienser

1 bit lax, gärna mittbiten
600 g är lagom för 4 portioner (men jag gör ofta dubbelt har har till matlådor eller laxsallad. Tar lika lång tid att göra dubbel sats mot en)
1 burk räkor
örtsalt

Lägg laxen i en ugnsfast form och salta, gärna med örtsalt
Ha i lite lite smör i formen innan och ställ sedan in den i ugnen på 175 grader i mitten av ugnen. ca 10-15 minuter är lagom, mer gör bara laxen torr och det gör ingen människa glad!
Ett tips att få fisken perfekt är att använda stektermometer om man är osäker. 56 grader är den perfekta kärntemperaturen så den blir så där perfekt och faller isär när man petar med gaffeln.

kortet är från en annan laxmiddag, som här fick sällskap i ugnen av gräslök och tomater och lades på folie och bakades in.

såsen
1 dl gräslök
3 dl vitt vin ( matlagningsvin går utmärkt)
5 dl fiskbuljong (eller fond och vatten)
3 dl grädde
2 finhackade schalottenlökar
smör att steka i

Stek löken så den blir lagom mjuk och genomskinlig. Slå i fiskbuljong och det vita vinet och reducera till hälften.
Ha i grädden och låt sen koka i hop så den blir lagom simmig vilket brukar ta några minuter så den precis småbubblar.
Smaka av om salt ev kan behövas
Ha i gräslöken.
Ris eller potatis kokar medan fisken och såsen lagas. Så varsågoda, en snabb fin fiskrätt som förgyller vilken kulen oktoberdag som helst.

/ Ha en skön helg. Lena

1 kommentar:

  1. Vilken god och enkel lax. Gör lax i ugnen då och då, men bra tips att lägga till räkor och en god sås.

    SvaraRadera