lördag 8 juni 2013

Rabarberkyckling en svensk sommardag


Jag har drivor med rabarber och inte riktigt tiden att koka marmelad eller chutney som jag brukar.
Men vill ju inte att de ska gå till spill så jag letade reda på ett gammalt recept från Arla tror jag det var med rabarber i kycklingen.
Riktigt gott och inte var det sämre för att rätten var otroligt lättlagad då den mest sköter sig själv i ugnen.
Bara att bryna kycklingen lite innan den fick sällskap av lite strimlad lök, rabarber skurna i lite lagom bitar och en grädd och kycklingfondsås med lite vitlök och sambalolek.
Har ni inte testat denna sommarkyckling så passa på nu i rabarbertider!

Ingredienser

½ kg kycklingfilé
3-4 dl rabarber
2 vårlökar
3 dl grädde
3 msk kycklingfond
3 vitlöksklyftor
½ - 1 tsk sambaloelek
Gräslök att dekorera med.
smör att steka i
örtsalt




Stek kycklingen i lite smör och salta, gärna med örtsalt.
Strimla lök och rabarber och stek hastigt bara så de får lite yta.
Lägg ner kycklingen i en ugnsfast form och lägg över rabarber och lök.
Vispa upp grädden lite en aning så den blir lite tjock, ha i fonden, pressad vitlök och sambaolek.
Häll över kycklingen och ha sedan in rätten i ugnen på 175 grader ca 20 minuter.
Garnera med gräslök och servera med färskpotatis.



Och i dag går jag på min första semester.
Två hela veckor varav den ena i varma Grekland.
Tror sällan jag varit i så stort behov av en veckas sol, bad och vila som denna gång och det ska bli ljuvligt skönt.
Återkommer utvilad och solbränd lite senare.

ha det gott / Lena




8 kommentarer:

  1. Vilken härlig kombo! Ha en underbar semester = )

    SvaraRadera
  2. Denna gjorde jag förra sommaren fast med quornfiléer. Jättegoda smaker som gillades av alla i familjen. Ha en fin semester och njut av Grekland!

    SvaraRadera
  3. Det såg jättegott ut det ska jag testa.
    Ha en underbar semester och ta hand och dig och din familj.

    Kram KarolinaA

    SvaraRadera
  4. Detta har vi set lite varstans nu så det måste ju verkligen vara gott. Får se om vi kanske kan tigga oss till några rababer till från leverantören innan sommaren är slut så vi kan få smaka.

    Ha nu en riktigt skön semester, både på hemmaplan och bortaplan!
    Kramar

    SvaraRadera
  5. Detta är så gott! Det är en återkommande favorit hos oss.
    Njut nu för fullt på din semester. Själv har jag fyra veckor kvar. Hur jag nu ska lyckas överleva dessa... :-P Kramar.

    SvaraRadera
  6. Mmm, gott! Lagade jag förra sommaren. Kul att kunna använda rabarbern till annat än bak och marmelad.

    Kram kram

    SvaraRadera
  7. Vårlök är en gul liten blomma där jag bor. Hur ser den som man äter ut?

    SvaraRadera
  8. Rabarberkycklingen är en beprövad Arlaklassiker, riktigt god! Det syrliga är gott även i mat. Hoppas din semester börjat riktigt bra! Njut! :)

    SvaraRadera