onsdag 1 augusti 2012

Pilgrimsmusslor i champagnesås med parmaskinka och en liten, trött men klok pojkes bekännelse.

Det blev inget bad i går. Vi hamnade på ett shoppingcenter i stället med några vänner och spenderade lite tid på ett lekställe och fikade. Riktigt gofika där alla fick välja vad de ville, modell deluxe. Cupcakes, chokladbollar och muffins fick vi i oss. Maken började jobba i går, har jobbat kväll och natt, vilket känns sådär om jag ska vara ärlig att bara ha haft två veckor tillsammans.
Ett I-landsproblem, men likväl så är jag av den åsikten att det är bättre för familjen att vara ledigt tillsammans så mycket som möjligt på semestern och inte gå omlott för att minimera dagis och fritids för barnen. Förutsatt att man har ett bra dagis/ fritids såklart! Man behöver ladda tillsammans tror jag som familj och vara lediga tillsammans, uppleva saker tillsammans även om det alls inte behöver vara dyra charterresor. Man behöver bara vara tillsammans helt enkelt!
Inte så få familjer berättar för mig att de går omlott hela sommaren och upplever ett inte så litet slit då de är själva med barnen under hela sin ledighet.

Nåväl, jag lagade pilgrimsmusslor i champagnesås och tröstar mig med, ett glas kall champagne.
Fast inte äkta i dag utan en Prosecco la Robínía från Italien. En ganska torr mousserande med lite lite sötma. 85 kr kostar den och den passar som både sällskapsvin och till fisk.

När jag lagade maten kom min lilla trötta Carl som i vanliga fall kan allting själv så där som bara 3-4 åringar kan ni vet. Inget får man hjälpa dem med för då blir de rabiat arga och skriker " KAN KÄLV!!!"
Nu hade han ont i magen och var inte så lite trött.
Då kom bekännelsen:
-"Mamma jag ska berätta en hemlis för dig. Jag lurar alla att jag kan allt kälv. Men det kan jag inte. Så kan du bära mig till sängen för jag kan inte gå ens nu." tystnad.... "Kan du spola också på toaletten mamma?"
Klart jag gjorde och tänkte att det är väl lite så för oss alla. När vi är pigga och mår bra kan vi bestiga berg utan hjälp. Men när vi är trötta, har ont eller på annat sätt känner oss nere, då är allt svårt och vi orkar knappt gå!

Pilgrimsmusslor är en av mina absoluta favorit ingredienser.
Man får inte överkokta dem, utan de ska bara stekas hastigt och lätt.
En viss sötma från musslan men ändå en rätt neutral smak gör att man kan variera den i så många olika typer av recept. Lime, chili, vitlök eller som här i champagnesås med parmesan och parmaskinka.
Förrätt eller varmrätt avgörs av hus många musslor man gör. Jag åt det med en bit bröd att doppa i den goda såsen som en enkel kvällsrätt.

Ingredienser
4-6 pilgrimsmusslor av större storlek eller lite fler om du bara hittar små
1 dl champagne eller torrt mousserande vin
4 dl grädde
2-3 msk riven parmesan
1 paket parmaskinkaStek snabbt musslorna så de får färg och lite yta. Inget salt!
Slå sen in en mussla eller två i en bit skinka och gör ett litet knyte. Lägg åt sidan
När alla musslor stekts så slå i champagnen/ vinet i pannan och koka kraftigt tills det reducerats till hälften och ha sedan i grädden och sjud så de bubblar och reder sig.
Toppa med parmesanen.Servera med bröd och resten av vinet :)

// Ha det fortsatt trevligt! Lena


2 kommentarer:

 1. Så lyxigt och gott det ser ut! Gillar pilgrimsmusslor men äter det alldeles för sällan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är riktigt gott och de här var frysta men smakade lika gott som när man har lyckan att få tag i färska :)
   // Lena

   Radera