Är mamma till fyra barn, 19, 17 och två 4- åringar, samt en 16 årig bonusdotter. Mina stora intressen i livet är och har alltid varit resor, böcker och matlagning, rätt bra kombination av hobbys om man som jag har ett späckat schema där livspusslet måste gå i hop. Min blogg handlar om min matlagning och mitt liv.
lördag 14 september 2013
Krämig risotto med KarlJohan och färskriven parmesan och en stekt zucchiniröra med vitlök och kapris
Ett till vegetariskt inlägg som mannen och jag älskade men de små dissade helt och ville ha kokt korv i stället! Nåja de äter nästan all mat så jag gav mig ganska snart där.
Men för er som älskar risotto som jag, varsågoda. Med stekt Karl Johansvamp, färsk parmesan, vitt vin, vitlök, grönsaksfond och hemligheten att röra ofta och med mycket kärlek ( och en tjockbottnad kastrull) kan den inte bli annat än gudomligt god.
Ingredienser
5dl avorioris
3 dl stekt Karl Johans svamp
8 dl vatten
3 dl vitt vin
1 gul lök
1 vitlök
3 dl riven parmesan
5 msk grönsaksfond
salt och svartpeppar
olivolja
Stek finhackad lök och vitlök i oljan så att den precis blir genomskinlig, inte stekt.
Tillsätt riset och stek hastigt på hög värme.
Tillsätt vatten och font som är uppvärmt och riktigt hett. Lite i taget och rör hela tiden.
Tillsätt vinet och fonden.
Rör ofta och med kärlek och dra ner värmen.
Ca 25 minuter så att den har lite tuggmotstånd samtidigt som den är krämig, använd gärna en tjockbottnad kastrull som inte bränns så lätt.
Stek svampen och ha ner i risotton.
Rör sedan ner den rivna parmesanen men spar lite för dekoration.
Rör om och servera alldeles nykokt.
Till denna risotto stekte jag hackad zucchini i olivolja, med lite pressad vitlök, ett par bitar kronärtskocka jag hade kvar och några kaprisar och faktiskt en dutt på slutet av den rivna parmesanen blev det en otippad god sidorätt.
Dra gärna ett varv med svartpepparkvarnen över varje portion.
Njut!
Trevlig lördag/ Lena
Etiketter:
festmat,
Vardagsmat,
vegetariskt
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Risotto är så gott och med svamp i blir den ännu bättre :) Ha en fin dag, kram!
SvaraRaderaJa det är fantastiskt gott!
RaderaHoppas du får en fin dag du med.
kram
Jag älskar risotto!
SvaraRaderaPå min blogg hittar du ett recept där jag rör ner färskost med vitlök och örter i slutet, verkligen oslagbart!
Susanna
pepparpeppar.wordpress.com
Visst är det gott. Kikar in på din blogg o letar reda på receptet.
Radera/ lena
Vi är risottofantaster båda två, massor av ost ska det vara, precis som du har i din:)
SvaraRaderaKramar
japp det är osten som gör det :)
Raderakram
Det kan väl ändå inte vara tillåtet att frestas med sådana här härliga bilder på risotto. Jag är en riktig sucker för risotto men urusel på att göra en. Ibland lejer jag min man till att göra en risotto - och det jobbet sköter han galant! Tror bestämt att jag ska lägga in en beställning snarast!
SvaraRaderaGör det för det är galet gott!
Raderakram lena