torsdag 28 februari 2013

Snabbmat igen, lax med marinerad fetaost och tomater i ugn

Så var det det här med pulvermos då...
-Va gör du pulvermos? Frågade någon mig förvånad.
Du som är en sån matmamma!
Japp det gör jag. I bland.
När tiden tryter och man missat att förbereda middag kombinerat med att man jobbar över. Då är det 10 minutersmat som gäller.
Max.
Och ja jag gillar pulvermos.
-Men, fortsatta personen. Det går ju så fort att göra själv om man skär potatisen i små bitar.
Jo jag vet, men den ska fortfarande skalas och skäras för att sen kokas.
-Men varför gör du inte ris då i stället, gick hon på.
Men hallo, vad är det egentligen för fel på att i bland äta pulvermos?!
99 ggr av 100 får barnen hemkokt mos, så vad spelar det för roll?
-Jo men det tar inte längre tid, verkligen.
Och kanske är det så att i minuter så spar vi inte alltid så mycket. Kanske lurar vi oss själva med mat som går på några minuter som min räddningsplanka pulvermos, någon annan som köper färdig sås att hälla över fisken eller vad det nu är.
Men det _känns_ ju bra så vad spelar det nu för roll?
Ingen alls!
För vinner man i tid oavsett om det nu är så eller om det sitter i huvudet, så har man vunnit lite matro och då är det en vinst.

Min lax däremot som jag serverade med potatismoset, den passar till både vardag och fest.
Perfekt fredagsmat som både är god och lättlagad

Ingredienser
1 bit lax, gärna färsk men portionsbitar går bra. Men nej förresten inte lika bra, färsk i bit är godare.
½ burk inlagd tärnad fetaost
6-7 cocktailtomater
2 dl grädde
salt
lite dill att dekorera med

Lägg fisken i en ugnsfast form, salta sparsamt
Lägg över fetaosten och lite av oljan med kryddorna i
Toppa med tomaterna som delats i två
Slå i grädden och ställ sedan in i ugnen på 175 grader ca 15 minuter tills såsen bubblar och laxen faller isär så där perfekt utan att vara torr ( max 55 grader)


Mycket enklare och godare blir det inte, vad man än väljer att servera till.
Trevlig helg på er.
Själv ska jag spendera fredagkväll och lördag förmiddag på ett mycket speciellt slott, med mycket speciella vänner.
// Lena

onsdag 27 februari 2013

Orka jobba heltid med barn och familj?

Ja hur gör man det?
och varför är frågor jag faktiskt inte så sällan får.
Jag har aldrig hört min man få frågan däremot, undrar varför?

Nåväl hur orkar man då med stor familj, hus, krävande jobb?
Jag ska inte skriva något rosa fluff blogginlägg om hur enkelt det är jämnt, för det är klart att jag inte dansar på rosa moln av rosenblad alla dagar jag heller. Gör någon det tänker jag " Ji vad äter människan för lyckopiller?"
Men om jag nu ska rannsaka hur bra jag/ vi har det, ja då blir det åt det fluffiga hållet i alla fall.
När jag vaknar trycker jag på en knapp och jag får kaffe kokat utan att behöva tända eld i vedspisen först som min mormor fick göra när hon var småbarnsmamma.
När jag väcker mina barn vaknar de utan loppbett i rena mjuka sängar till skillnad från mammorna som väcker sina barn i Tchad.
Jag klär dem i nytvättade kläder som jag inte behövt tvätta i floden eller i en kall å på vintern som min farmors mor fick göra.
Jag behöver inte ens hänga dem på tork utan kan stoppa in dem i en maskin och 30 minuter senare är de torra och mjuka.
Mat tar jag fram från ett lagom kallt kylskåp eller frys och är den för kall kan jag tina maten i en micro på bara några minuter.
Behöver jag vatten sätter jag på kranen, varmt eller kallt bara att välja. Jag slipper vandra med vattenkrus på huvudet flera mil och dessutom vara rädd att vattnet är kontaminerat av olika bakterier ( som jag tror är andar).
Jag har dessutom förmånen att helt gratis kunna vaccinera mina barn mot mässling, Hemofilus, tetanus och andra otäcka sjukdomar jag inte alls vill att de ska ha. (Ja, jag vaccinerar självklart mina barn. Allt annat är galet!)

Om de blir sjuka träffar vi en läkare som skriver ut läkemedel till dem om det behövs. Nästan gratis.
Vi får till och med en ersättning när vi är hemma från jobbet för att ta hand om sjuka barn och även om jag också kan beklaga mig i bland över att det inte minsann är några 80% av lönen alla får. Så vet jag ändå, hur himla bra det är!
Sen har jag under min arbetstid förmånen att kunna lämna dem på en toppenbra förskola där de har det bra, lär sig saker och har toppen fröknar. Dessutom får de mat där.
I Norge har barnen med sig olepacker till skolan
Och när jag kommer hem från jobbet kan jag såklart vara trött. Men det är skillnad på trött och trött ändå. Jag har sluppit vandra i flera mil för att slita på en skitig fabrik med hälsovådlig ventilation för slavpengar. Jag får oftast både lunch och fika under dagen.
Så när jag är hemma sen har jag tusentals minuter och timmar mer än de flesta andra mammor på jorden med sina barn!
Jag "glömmer" bort jag med hur bra vi har det och behöver påminna mig själv om det i bland.


Ha en skön dag :) // Lena

måndag 25 februari 2013

Trist köttfärslimpa? Inte den här med tackoschips i smeten!


Man tager vad man haver sa ju hon ju fru ( eller vad hon fröken) Varg. Eller hon sa väl inte ens det när jag tänker efter utan är tydligen en myt.
Nåväl, hos oss tar jag ofta vad som finns i frysen och kylen och hittar på rätter med inspiration mest från andra matbloggar och bläddrande i kokböcker.
Den här rätten är inspirerad från USA ur bloggen Framed Cooks. Med lite justeringar och konceptet av fru Varg blev det en taco inspirerad köttfärslimpa med smulade majschips i smeten.
"Fett gott" sa 17 åringen och vräkte i sig tre portioner och jag håller med. Riktigt gott.
Eftersom den är så lätt att göra och lika enkel att göra två som en i ugnen. Gör dubbel sats och ha till matiga smörgåsar en dag. Eller lägg en i frysen och ta fram för de där stressiga dagarna ni vet. När man klockan är fem och man inte tagit fram något att laga och pizza alternativet lockar.



Ingredienser

1 kg nötfärs
2½ dl finkrossade nachoschips, jag hade chilismak hemma
1 ägg
1 påse tacokrydda ( eller hemgjord såklart!)
6 dl riven ost, jag hade västerbotten och vanlig hushållsost. Jag tror annars att cheddarost är kanon att ha i.
½ burk tacosås till färssmeten och lika mycket att hålla på den färdiga köttfärslimpan
3 dl gräddfil
Sen hade jag en halvt paket bacon jag stekt i bitar och la i smeten och några tomater jag dekorerade med.
Krossa chipsen riktigt fint i mortel eller mixer så att det blir som brödsmulor.


Blanda köttfärs, ägg, kryddor, ost och såsen.


Forma den till en köttfärslimpa och ställ in i ugnen på 150 grader ca en timme, se till att den inte blir för bränd. Man kan behöva lägga på lite folie på slutet. Den får heller inte vara i ugnen för länge. Torr köttfärslimpa blir ingen glad av.


När den var färdig så toppade jag med resten av tacosåsen, lite gräddfil och rörde runt det som rann ner i formen så det blev lite såsigt.

Inte så vacker kanske, men jösses vad gott.
Kommer absolut göra den igen och då med mer klassiska tillbehör till som hackad jalapeños, cheddarosten och svarta oliver.
Ni måste verkligen prova!


Annars har vi mest soffhängt här
Hela familjen har legat i influensa några dagar.


Hur de orkar busa mellan febertopparna begriper inte jag. Jag vill helst bara ligga i soffan och titta på film och sova!


Trevlig måndag i alla fall / Lena

söndag 24 februari 2013

Det finns stunder av frid och lycka, som pärlor i mitt hjärta



I bland har man förmånen att inse och verkligen förstå, att det man upplever just här, just nu är en stund man kommer minnas för alltid. Känslan, doften, kärleken. Att det är en lyckans minut.
Jag tror vi alla har stunder av total frid eller förnöjsamhet, men jag tror inte alla alltid inser att det är ett sån stund.
Självklart går inte någon heller omkring och tänker att NU och NU och NU har jag en stund, men förhoppningsvis har vi alla några sådana stunder i livet som vi sen lägger som gnistrande pärlor i våra hjärtan som vackra minnen.
Jag är en rik människa för jag har många pärlor i mitt hjärta. Stunder jag har träffats som av en behaglig blixt av den känslan. Eller nej blixt är fel ord, en flod av total sinnesfrid och kärlek och just förnöjsamhet. Där jag tänkt att "Den här stunden kommer jag minnas i hela mitt liv och känna samma frid som nu när jag tänker på den"
De allra flesta sådana stunder har med mina barn att göra, såklart kanske. Det finns andra pärlor i mitt hjärta också, men mest är det stunder med barnen.
Inte bara stora stunder som då de fötts, utan små stunder av vanlig vardagslycka. En pärla som jag minns kristallklart är när min förstfödda var några veckor, det var sommar och hon och jag var själva hemma. Hon somnade på mitt bröst och vi låg i en grön soffa i vardagsrummet. Jag låg kvar hela hennes sovstund, luktade på henne, pratade viskande för henne om kärlek och livet och tänkte: Den här stunden kommer jag minnas resten av mitt liv och det gör jag. Jag minns hennes fjuniga mjuka hår, hennes mjuka små fötter hur de kändes i min hand. Jag kan känna doften av bebis när jag tänker på stunden. Jag minns till och med vilka kläder hon hade på sig!
Jag minns att jag tänkte "Det här är lyckan och den totala meningen med livet."

Den där strävan efter lycka vi har i dag, ofta är det stora saker och stora händelser vi tänker på som ska göra oss lyckliga.
Men utan att jag ens då visste vad ordet Mindfulness var eller vad det stod för och utan att jag ens nu är särskilt intresserad av att läsa om ämnet så är det väl lite det jag pratar om. Förnöjsamhet och lycka i den lilla stunden. Kan man uppskatta det och i alla fall i bland tänka " det är det här som är livet och lyckan", då kan man spara stunderna som vackra pärlor i sitt hjärta. Då är man rik!
När jag blir gammal kommer jag ha ett långt långt halsband med gnistrande pärlor med vackra minnen att ta fram. Men jag njuter av dem i nuet med!

Jag hoppas ni alla har några eller många pärlor i era hjärtan. Trevlig Söndag/ Lena

fredag 22 februari 2013

I kväll Alvedon och Proviva



Nästa fredag trerätters med vinpaket, slott och tjejprat på ett slott jag länge velat åka till.
Cava, god mat, ingen som säger " mamma jag är bajsnödig" mitt i maten.
Åh vad jag räknar ner!
Vilket slott eller herrgård blir det undrar ni säkert?
Ni får vänta och se.
Ja kan säga att inte var valet helt lätt, det är så många slott och herrgårdar jag vill till.
Så mycket slott så lite tid helt enkelt
*Inser att jag är i fel bransch*

Trevlig fredag! / Lena

torsdag 21 februari 2013

Vegetarisk lasagne från himlen!


Här kan ni nog frälsa den mest inbitne köttätaren med en riktigt god lasagne från växtriket.
Hela köttgänget i vår familj tog två portioner och slickade nästan faten. Galet gott och galet enkel att göra.
Letade runt efter inspiration och kombinerade sedan till detta.
Ingen tomatkross utan mer en vit lasagne med cremé fraiche, lite grädde och riven västerbottenost.
Jag som älskar kött älskade denna nästan lite mer än vanlig lasagne.

Ingredienser

200 g färska lasagneplattor (vanliga går med såklart men tar lite längre tid)
1 zucchini
1 ask färska champinjoner
3-4 tomater, gärna cocktailtomater men jag hade bara vanliga hemma
4 dl lätt crème fraiche
1 dl grädde
2 dl riven västerbottenost
smör att steka i
salt & Peppar

Hacka och stek svampen, salta sparsamt
Hyvla zucchinin med osthyvel i skivor.
Rör i hop crème fraiche, grädden och osten.
Varva sedan lasagneplattor, zucchinin och svampen med oströran.


Toppa med lite tomater och riven ost. Har ni cocktailtomater är det snyggt att lägga på hela.
Ställ sedan in i ugnen på 175 grader tills det bubblar av såsen( lite olika tid beroende på vilken sorts lasagneplattor man använder. Färska går busfort!)


Gott helt enkelt, galet gott!
Det store pluset är också att den gick mycket fortare att göra än vanlig lasagne med kokning av béchamelsås och köttfärssås.
Perfekt alltså efter jobbet att snabbt slänga ihop.

Nu ska vi försöka bege oss ut i vintersolen efter några dagars feber och hosta både för mig och barnen.
Med tanke på att andra som legat i influensa i 2 veckor känns det som vi klarade oss riktigt bra ändå även om Carl fortfarande är blek om nosen och får stanna inne hos storebror när Leo och jag beger oss till affären.



Kanske får jag sängen tillbaka i natt!

Ha en skön torsdag // Lena

onsdag 20 februari 2013

Byta bloggkök?


Jag får verkligen inte någon ordning på bilderna och funderar allvarligt på att byta domän ( heter det så?)
Hela rutan där bilderna länkas in ser annorlunda ut mot för någon dag sedan och rutan under som flera av er andra verkar få upp där man kan välja storlek på bilden och klicka i vart man vill ha fotot är helt enkelt inte med.
Jag hittar inget på deras hjälpsida och att kontakta dem via e-mail verkar ...ja enklare att nå Englands drottning kanske.
Det enda jag kan gissa på är att jag kommit upp i för mycket GB. Detta står
"Antal bilder: Upp till 1 GB totalt lagringsutrymme som delas med Picasa Web"
Picasa web har det aldrig stått något om eller i bildfältet förut.


Ni som bytt bloggadress hur gick ni till väga.
Vill inte tappa de trogna läsare jag har här!
Och vad ska man välja?
Vilka har ni och hur nöjda är ni?


Dax för nytt kök kanske?

/ Lena som tacksamt tar emot all hjälp nu :)

currygryta vegetariskt eller med räkor


Jag gillar vegetarisk absolut, men är inte tillräckligt vuxen inser jag för att äta kikärtor och bönor.
14 åringen i mig vaknar då och tänker " blääää" så där man inte får säga när ens barn hör.
Jag försöker i bland att vara vuxen, men på den punkten (och en hel del fler) så är jag inte där ännu. Men jag är ju tillräckligt vuxen att kunna säga tack men nej tack till det jag inte gillar.
Så kan inte alla barn göra och jag blir illa berörd närt jag hör folk tvinga sina barn att äta upp eller smaka all mat. Jisses låt det vara! Mina barn är uppvuxna med att mat ska vara gott, nyttigt och inget tvång. Och tvärtemot vad en del påstår att då lär de sig aldrig. Så äter alla mina barn mycket bra och i tidig ålder har de ätit av det mesta. Sill, tzatziki, musslor. Så what om de nu inte äter brockoli eller som jag kikärtor. De lär bli folk av dem i alla fall!
Mitt ståndpunkt eller aversion till att tvinga barn att äta eller tvinga dem att ens smaka beror nog på vad jag utsattes med själv som 7 åring i matsalen.
Det serverades kålpudding och doften fick mig att må illa. Jag ulkade och försökte slippa. Men fröken och matanten sa nej.
Så alla mina klasskamrater blev klara och där satt jag 7 år med gråten i halsen.
Sen kom de äldre barnen upp i matsalen. Gissa hur jag kände mig. Ganska liten. Så jag försökte ta en tugga och sen kräktes jag ner hela bordet!
Gissa hur jag kände mig då; bortgjord, skamsen och ännu mindre.
Men då gav sig mattanten och jag fick gå hem.
Nej, jag äter fortfarande inte kålpudding och doften får det att vända sig i magen, trots att jag är 45 år.
Men andra vegetariska rätter gillar jag. Som denna currygryta som jag i bland har räkor i men i bland bara gör på rivna morötter och lök.


Ingredienser

1/3 purjolök
1 dl rivna morötter
3-4 msk curry
1 tsk chilipulver
3 msk tomatpuré
1 msk chilisås
1 tsk sambal oelek
3 dl mjölk
2 msk vetemjöl
2-3 msk grädde ( inte nödvändigt men lyfter smaken lite. Vill man lyxa så kan man skippa mjölken o mjölet och enbart ta grädde)
½ riven stor lök
1 paprika i valfri färg
1-2 vitlöksklyftor
salt & Peppar
smör att steka i

Hacka alla grönsaker, men riv lök och morötter.
Smält smöret och ha i curryn och den rivna löken rör om och stek sen grönsakerna som hackats i bitar, men jag brukar spara morötterna och purjon så de inte blir för mjuka.
Slå i mjölken och grädden och mjöl som rörts slät i lite av mjölken.
Ha i tomatpuré och chilisås, sambal oelek och pressa ner vitlöken och smaka av med salt, peppar och chilipulvret.
Gillar man som vi curry så ha i mer
Låt koka upp och ha sedan ner morötter och strimlad purjo.
Hit är den alltså vegetarisk och här nöjer jag mig i bland.
Men här kan också räkor läggas i som bara ska värmas i så fall i såsen och inte kokas.

.
Sen är det bara att servera med lite ris.





Trevlig onsdag! // Lena

måndag 18 februari 2013

Glamourfaktorn är nere under noll


Jag erkänner, jag är i desperat behov av att komma bort en helg.
Middag utan att någon säger " mamma mamma mamma jag ska bara berätta en sak, det är viktigt ( och det ÄR det såklart!), jag måste bajsa".
Älskade troll, men även en öm moder som går mellan jobbet på sjukhuset och hemmet måste få sin dos av glamour och bling. I bland i alla fall!
Just nu känner jag att jag att det mest sociala jag gör på fritiden är att spela Försvunna Diamanten med två fyraåringar.

Jag tittade på mina högklackade skor och minns inte när jag hade dem sist!

Minns inte när jag sminkade mig sådär lite mer och satte på mig en frasig klänning.

Ett slott, en natt på ett slott.

Några prinsesskompisar som också vill glittra en kväll.


En svit och ett dignande bord av läckra rätter och torr champagne.


Lite stil och klass är allt jag begär och för guds skull inga sällskapsspel av typ Försvunna Diamanten!

Trevlig kväll!


Kärlek på ett vegetariskt fat, lök & cheddarostpaj


Lite vegetarisk känner jag att jag måste bjuda på.
Vi äter det minst en gång i veckan men jag inser att jag inte bjudit er på så mycket av det.
Så här kommer en favorit hos oss, paj med massa lök och cheddarost.
Kvalificerar in sig på alla punkter; make a head mat, perfekt mat att göra mycket av och ha i kylen eller frysen att ta fram en dag efter jobbet.
Vegetarisk och billig. Perfekt mat alltså som också såklart går att bygga ut med andra grönsaker som tomater, paprika eller vad man nu vill ha elelr helt enkelt har hemma när man kylskåpsrensar.
Just den starka smaken av cheddarost passar perfekt i paj och vi gjorde en variant av bara lök och ost.

Ingredienser äggstanning
300 g lagrad cheddarost
3 ägg
1 dl grädde
2 dl mjölk ( eller bara mjölk, med fördel röd mjölk)
salt
peppar
3-5 lökar beroende på sort och storlek, jag tog scharlottenlök
Finhacka löken och stek i en klick smör, men stek den bara lätt genomskinlig och inte mer.

pajdeg
100 g smör, riktigt smör!
2½ dl vetemjöl
1 dl kesella

Blanda degen och tryck ut i pajform.
Förgrädda den på 200 grader 2-3 minuter

Blanda äggstanningen, ha i den stekta löken och ha i pajformen.
Grädda sen ca 20 minuter tills stanningen stannat och blivit lätt gyllenbrun.
Smaklig spis!
Nu ska jag ta tag i kvällens middag, riktigt husmans blir det :)
Sen ska jag försöka ta tag i mina små stugsittare som inte vill sätta på sig kläder.
" Vi vill ha pyjamas heeeeela dagen mamma för det är så skönt"
Undrar vem de brås på ;)
De har dessutom vänt upp och ner på hela sitt rum och byggt en cirkus och gör fantasilekar med olika teman; Dinosaurier, sjörövare och annat
Jag försökte finta dem nyss med en ny fantasi där jag kunde vara den elaka häxan som tvingade dem att städa.
Svaret jag fick var " Nähä mamma, det kan ingen häxa tvingas oss till och där är ingen häxa mamma utan en prinsessmamma"
De ni, en prinsessmamma i morgonrock mitt på blanka måndagen.





Trevlig måndag! Lena

söndag 17 februari 2013

Legokonflikter och fylld köttfärsrulle


Börjat morgonen med att lösa legokonflikten i barnkammaren. Jag hade kunnat lösa Palestinakrisen eller vilket konflikt som helst i världen känner jag med mitt mamma cv! "Så nu gör vi så här, de får de den biten och ni den här. Punkt! Annars ser både påskharen och tomten att ni är taskiga mot varandra! Punkt igen!
Resultatet blev strålande och de lekte som änglar i över en timme när Leo kom inspringande "mamma mamma Carl ger mig alla sina legobitar. Lova att du berättar det för påskharen så han vet hur snäll Carl är"
Tänk er den scenen i Palestina va!
På dagens schema står för utom våfflorna som de beställt till frukost med fruktsallad och varm grapefrukt i ugn, operation tvättstugan. Känns lite som ett jobbigare mer oövervinnerligt projekt än operation ökenstorm eller ökenräv eller vad de nu kallas de där mesuppdragen i krig.


En hylla har rasat och...ja ni förstår
Efter det går vi raskt vidare till operation städa barnens rum. Där kan vi gå bet och tvingas backa på grund av bristande resurser eller ork.
I så fall utvärderas resultatet och vi gör ett nytt försök i morgon om ingen storunge kan mutas med dollar!


Jag har helt missat att bjuda er på en riktigt god ny favorit hos oss.
Fylld köttfärsrulle. Tänk köttfärslimpa + rulltårta och ni har resultatet.


Ingredienser

450 g nötfärs
0,5 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 ägg
salt

Fyllning
Här kan man ju ta precis vad man vill.
Fetaost och spenat
mozzarella och parmaskinka
Tomater, bacon, hackade oliver eller vad man nu gillar!

Jag hade ekologisk gårdsbacon hemma och innehållet av lite starka korvar, mozzarella och tomater.

Gör köttfärssmeten och smaka av med salt.
Ta sedan och gör en platta av köttfärsen och lägg plastfilm( är bättre) eller bakplåtspapper under.
Lägg på fyllningen och rulla sedan i hop som en rulltårta.
Ta bort plasten - ganska viktigt moment!


Sen är det bara att lägga rullen i smord ugnsform och lägga in i ugnen på 225 grader i ca en halvtimme.
Skya den gärna lite och av skyn som sen blir kvar har ni basen på en ljuvlig sås om den silas och får sällskap av lite grädde.

Det är kanske ingen vacker rätt, eller rättare sagt jag hade min inne i ugnen lite för länge och den blev lite för stekt.
Men god!

Allt som blev kvar och den biten stoppade någon i sig på macka till kvällsvickning.
Nästa gång gör jag två och har en till en till middag under veckan.

Jag ska också kolla upp andra bloggdomäner då jag nog ledsnat på detta med korten och inte får någon ordning på och inte hittar jag någon adress till Blogger att be om hjälp heller.
Tydligen är mitt Picasa album kanske fullt gissar jag därav begränsningen?
Ni andra med bloggar, vad har ni dem och hur nöjda är ni?

Trevlig söndag!// Lena

lördag 16 februari 2013

Trevlig helg


Just nu njuter jag fult av att ha massa dagar framför mig med ledigt.
Ni vet den där fredagskänslan man har och planer på berg av våfflor med sirap och blåbär.
Små skålar med grekisk yoghurt, honung och nötter.
Steka persikor med passionsfrukt på de små smörstekta pannkakorna

Musiken i bakgrunden medan man steker, kokar eller grillar delikatesser av olika slag.
Enkla tortillas
Eller mer avancerade matlagning som het fylld kalkon
En vegetarisk soppa på jordärtskockor eller vad ni än äter i helgen.


Till fredagsmiddag blev det en enkel laxrätt, gjort på laxfiléer ( som jag egentligen inte brukar köpa, men det fanns ingen färsk hel lax och jag vill ha just lax).
När jag kom hem mötte mig en trött förkyld make, en 17 årig storson och jag la helt enkelt ner planerna på parmesangratinerade musslor och chiliräkor.
Laxen fick åka in i ugnen med gorgonzolasås och till det serverades en potatis och palsternackspuré.
Inga stordåd i köket alltså, men gott i alla fall :)

Nu ska jag ta mig an våfflorna till barnens frukost och en omelett till oss vuxna.
Ha en trevlig helg! // Lena


ps/ Åter, vad har de gjort med möjligheten att ha olika stora kort och att kunna placera dem på andra ställen i texten än bara i vänster hörn?
Någon som vet?

torsdag 14 februari 2013

En allt i ett rättkyckling i ugn med lime och timjan


Äntligen är det fredag i morgon. Haft en toppenkul vecka på jobbet men det ska bli skönt med lite ledigt i dagarna tre. Lyx!
Eftersom jag jobbat sent i dag torsdag, på alla hjärtansdag så gör vi lite gott i morgon kväll i stället.
Praktiskt som jag ( egentligen inte) är så tänkte jag köpa godishjärtan till de små barnen då i stället för i dag, så får de det som fredagsmys.
Inte trodde jag de hade koll på vilken dag de var, men tji fick jag!
"Mamma vad är egentligen alla hjärtansdag?" var det första de frågade och sen fortsatte de "Vad gör man egentligen då"
Nåja, de var i alla fall inte ledsna eller upprörda över min totala nonchalans och avsaknad av firande.
Själv fick jag rosor och en flaska Moet av min man och lite god choklad och en fin blank tidning. Han vet precis vad jag vill han han. Men jag avnjuter drycken i morgon i stället och firar en försenad valentinsdag då jag med, i lugn och ro.
Vad vi ska äta vet jag inte, något med skaldjur tror jag.

Är ni sugna på kyckling i helgen har jag en god enkel rätt här med potatis, morötter, lök, paprika och lite tomater.
Marinaden består även denna av olivolja och citrusfrukter av olika slag. Fräscht gott och passar perfekt nu när det är citrussäsong. Timjan klipptes ner också i marianden och sen lades kycklingen ner där och fick dra till sig över ett dygn.

Barnsligt enkelt och gott!

Ingredienser

1 hel kyckling ( jag för nästan alltid två och har en i frysen om det blir kvar. Perfekt till pasta eller sallad exempelvis)
1 dl olivolja
saften av två citrone)

riv lite av skalet på citronen
1 kruka med timjan
örtsalt
citronpeppar
Blanda väl.




När kycklingen fått i sig lite marinad så klyftas stora potatisar ( gärna med skalet kvar) med morötter, lök, paprika i bitar och några tomater.
Lägg allt i en stor panna och häll marinad över.
In i ugnen på 150 grader tills kycklingen är uppe i 80 grader.
Beroende på potatissort och hur stort man klyftat dem så får man passa så inte potatisen blir klar före kycklingen ( som också såklart kan delas i två eller fler bitar)


Samma som sista receptet, maten sköter sig fint som snus själv med hjälp av lite skyande och någon passning då med potatis.
Sen är det bara att servera, gott var det och endast en bit blev kvar till lite matlåda.

Här med en bladspenatsallad med jordgubbar och mozzarella


Trevlig kväll ! / Lena